Топ спортисти ще участват в разпъването на най-големия роден трибагреник на Рожен

„Убедени сме, че заедно в това родолюбиво и патриотично начинание ще съхраним българските идеалите и ценностите, и ще съумеем да ги предадем на бъдещите поколения“, категорични са организаторите на събора. Те се обръщат с покана към всички, които носят България в сърцата си да се включат в инициативата „Знамето на Рожен – Духът на България“ за общо разпъване на най-голямото национално знаме (18 юли, 13:00 ч.) По традиция Роженските поляни ще бъдат украсени с внушителното българско знаме, с площ 7000 кв.метра, превърнало се в символ на събора.

Според изготвената вече програма събирането и снимки със знамето, докато е на ролки, е планирано за 13:00 – 13:30 ч. Следва инструктаж, след който то ще бъде разпънато. До момента присъствие са потвърдили Тервел Пулев – бокс, Екатерина Дафовска – биатлон, Елица Янкова – борба, Крум Дончев и Павел Лефтеров – автомобилен спорт.

Съборът на народното творчество и животновъдство (19 – 21 юли) ще съчетае стотици фолклорни изпълнения, занаяти, експозиции, изложения, предвидени са също чевермета, конни атракции, нестинарски танци.

Началото на най-голямото общобългарско събитие за годината ще е в 10:30 ч. на 19 юли с дефиле на гайдари в подножието на огромния трибагреник. Сборният оркестър ще изпълни емблематичната Гайдарска сюита, влязла в рекордите на Гинес. След това планината ще се огласи от родопската песен между звездите “Излел е Дельо хайдутин” в изпълнение на космическата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. Кулминация на официалната церемония ще е звън на родопските чанове, с който по традиция се дава начало на събора.

Събора ще открие президентът Румен Радев.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини