Булдозер нагази парка Странджа, изкопан е път до плаж в резерват

Еко-тоалетна, забрана за достъпа на външни лица на обществен плаж, даден под наем на национална телевизия за снимките на риалити шоу и прясно прокаран с булдозер път през гората – на това се е натъкнала Гери Николова днес и алармира във Фейсбук за безобразията.

„Нова ТВ снима "Игри на волята" - и съсипва защитена територия в Странджа! Напълзяха и последните парченца диво край морето. Идвам, те ме питат къде ще застана, да не им преча! Няма да се почисти плажа, но се дава под наем (!!) за снимки на някакво предаване... Проектът бил до септември!“, пише тя, възмутена от „находките“ си в защитената територия. И призовава кмета на Царево Георги Лапчев да „обясни как се дава под наем обществен плаж, част от резерват“.

Малко по-късно Природозащитната коалиция „За да остане природа в България“ също съобщи, че телевизия прокарва незаконен път в защитена местност и ограничава достъпа на посетители до плажа „Листи“ в природния парк Странджа. До плажа няма улеснен достъп за автомобили, плажът е блокиран за посетители от телевизионна продукция за снимките на свое шоу, посочват от организацията. Коалицията подготвя сигнал за нарушенията до отговорните институции.

Екозащитниците се позовават на публикация във фейсбук-групата „Да запазим Корал“, където „от видеозапис с телефон на гражданин се вижда, че на плажа и в гората са разположени тоалетни и друга инфраструктура, в гората е изсечен нов път и става ясно, че снимките тепърва ще се провеждат, а присъствието на граждани е нежелателно“.Че „гражданинът с телефона“ е Гери Николова, потвърди за Offnews Тома Белев от коалицията.

"За да остане природа в България" припомня, че в началото на годината беше направен опит да бъде отдаден под наем "Липите", един от последните незастроени плажове с ограничен достъп на автомобили в Странджа. След граждански натиск и медийно внимание министърът на туризма отмени заповедта за отдаването под наем на плажа. Сега обаче се оказва, че в природния парк, в границите на защитена местност "Силистар", все пак се извършват тежки нарушения и то от страна на продукция под шапката на медия. Пътят, прокаран с тежка техника в гората, е недопустим според режима на защитената местност“, се посочва още в съобщението на коалицията.

Нарушителят може да бъде да бъде санкциониран с глоба от 500 до 5000 лв. за деянието си по силата на Закона за защитените територии. Възможно е да се окаже, че има и нарушения на Закона за биоразнообразието, тъй като територията попада и в защитена зона от мрежата Натура 2000, а за момента няма информация за съгласуване на дейността по този закон, допускат екозащитниците. Незаконните дейности трябва да бъдат спрени, пътят трябва да бъде рекултивиран, а достъпът на граждани до тази част на парка да бъде възстановен, настояват още природозащитниците.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    антимишок
    4 0
    12:40, 20 юли 2019
    И да си припомним кой е собственик на НОВА ТВ?!Лека подсказка-става дума за един български бизнесмен с международен бизнес, известен в медиите с възмущението си от беззаконието в България!!!
Последни новини