Местна власт в 1965 населени места на изборите. Над 2000 са под 350 души.

В 1965 населени места ще се избира местна власт наесен. Това стана ясно на дискусия на НСОРБ за подготовката за местни избори 2019. Това обаче не прави изборите лесни. Общините са категорични, че ще изпитат трудности на вота и заради преференциите, както и заради няколкото бюлетини, с които ще се гласува.

13 промени с Изборния кодекс са направени до момента, днес се очаква още една и общините са готови да се справят с поредното предизвикателство.

Всеки избор е изпитание за нас, каза Силвия Георгиева, директор на УС на НСОРБ. Тя алармира за проблема с машинния вот, но изрази готовност общините да се справят. Едва малка част от бюджета за избори отива в общините за логистично осигуряване на вота.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева благодари на общините за доброто сътрудничество. Тази среща е само начало на общуването с НСОРБ, по думите й. Не е добре ИК да се отваря и да се правят изменения шест месеци преди избори, като това становище на Венецианската комисия, припомни Стоева, а вече сме в предизборен процес.

Убедена съм, че ще ги направим тези избори, заяви обаче председателят на ЦИК. Местните избори са по-сложни за изборната администрация, отколкото тези за европейски парламент.

По-късно говорителят на ЦИК Александър Андреев подчерта, че изборната администрация вече се готви за местния вот. ЦИК не е спирала и работи за организацията на местните избори през октомври, подчерта той. Все още са действащи текстовете от Изборния кодекс за машинното гласуване и ЦИК се готви за него.

Изборите за общински съветници и кметове са най-тежките, заяви той. Трудностите са свързани с повече книжа за обработка. Малко над 2000 са населените места с жители под 350 души. Те ще гласуват за кмет на община и общински съветници, но не и за и за кмет на кметство.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини