Дирекцията по храните в Ловеч призова стопаните да колят животните си

"Сега е моментът да ви кажа: "Колете!", направете си Коледата по-рано, за да можете да си приберете месото", призова стопаните в Ловешко директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч д-р Росен Федерчев. Това стана на заседание на Областната епизоотична комисия, на което присъстваха и кметове на населени места. Срещата бе заради болестта африканска чума по свинете. "Болестта чука на вратата, област Плевен е на 35 км", допълни д-р Федерчев. Части от Ловешка област попадат в 40-километровата санитарна зона, тъй като в Плевенско и Врачанско имаше случаи на намерени умрели диви прасета. На тази граница са населени места от общините Луковит, Ловеч и Летница.

По думите на инж. Павли Богдански, директор на Регионалната дирекция по горите в Ловеч, в областта по таксация има 5151 диви свине, а планът за ползване е 5315. Ловците са над 5100, разпределени в четири дружества. Всички те имат ями за загробване.

"Есента държавата ни накара да изградим ями. Само в Троянско хвърлихме 50 хил. лв. за тях", каза Минко Акимов от троянското ловно-рибарско дружество. Според него обаче 95 на сто от ямите са незаконни, тъй като е спорен въпросът дали са строеж, или не. "Не може да се иска да правим ями, а никой да не ни казва къде", допълни той.

В изпълнение на мерките за борба с африканската чума по свинете са почистени основните пътни артерии в региона и са доставени допълнителни кошчета за отпадъци, каза директорът на Областно пътно управление - Ловеч, инж. Георги Грозданов. Всеки ден се дезинфекцират паркингите пред Крушунските водопади и пещерата Гарваница в община Летница, съобщи зам.-кметът Иван Иванов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини