StarXper на SpaceX в пламъци при изстрелване (видео)

Тестовият кораб StarXper на SpaceX се опита да направи първото си излитане с включване на двигателя на 24 юли 2019 г. в тестовия полигон в Бока Чика в Тексас. Апаратът не се издигна, както бе планирано. Изстрелването бе прекратено само след няколко секунди. Както и при други тестове, стартът бе предаван в интернет от SpaceX.

Starhopper, прототип на космическата програма на SpaceX, запали двигателя Raptor за около 3 секунди. Вместо да се издигне на около 20 метра, както беше планирано, ракетата избухна в пламък и дим, а след това спря.

"Изглежда прекъсваме сегашния тест," каза Кейт Тийс, инженер по сертифициране в SpaceX по време на уебкаста на теста на Starhopper. "Както виждате, днес апаратът не се вдигна."

Starhopper на SpaceX направи два кратки теста в началото на април, както и наземни тестове на основния двигател Raptor, който се захранва от течен метан и течен кислород. Този изпитателен полет трябваше да бъде първият полет за Starhopper, чийто двигател Raptor е с 80% капацитет, каза Тийс.

"Това е програма за разработване", добави тя. "Днешното тестово изстрелване трябваше да провери границите на кораба."

Предполага се, че прекъснатият в сряда тест е трябвало да бъде миналата седмица, но Starhopper е имал проблем по време на рутинен тест за статично запалване на своя Raptor. Скоро след това Starhopper бе покрит от огромно огнено кълбо, но апаратът се появи почти невредим, според главния изпълнителен директор на SpaceX Елон Мъск.

"Да, голямо предимство е да си направен от неръждаема стомана с висока якост: не се притеснява от малко топлина!" написа Мъск в Twitter.

Starhopper е проектиран да тества жизненоважни технологии за по-големия космически кораб на SpaceX и неговия масивен 35-Raptor двигател, Super Heavy. Корабът Starship ще бъде задвижван от шест Raptor-а, каза Мъск, цитиран от Space. На него се възлага надеждата за колонизирането на Марс и други обекти от Слънчевата система.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини