Данаил Кирилов не предложи кандидат за нов главен прокурор

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов не се възползва от правомощието си и не номинира кандидат за нов главен прокурор. От прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не бяха издигнати и други кандидатури, а днес бе последната възможна дата за номинации.

Официално зам. главният прокурор Иван Гешев е единственият кандидат за поста на Сотир Цацаров, а изслушването и изборът ще бъдат на 24 октомври. Ако бъде подкрепен от поне 17 от членовете на ВСС, съдебният съвет ще изпрати предложение за назначаването му до президента Румен Радев, който може да подпише указ и да го назначи или да върне процедурата отначало. Ако Гешев не събере нужните гласове, процедурата трябва да започне отново.

Данаил Кирилов заяви пред пленума на ВСС, че и днес няма да номинира кандидат с обяснението, че Гешев бе издигнат единодушно от всички 11 членове на прокурорската колегия миналия понеделник. По думите на министъра това е проявление на принципа на магистратското самоуправление.

"За мен това е съсловно предложение на професионалистите в общността", каза Кирилов. Освен това той обясни, че ако предложи кандидат, то максималната подкрепа, която е логично да получи, е 14 гласа. Кирилов изчисли гласовете, като от общия брой членове на ВСС – 24 извади 11-те представители на прокурорската колегия, издигнали Гешев.

"Това би означавало да не се стигне до резултат, както и да се създаде предпоставка за противопоставяне на двете колегии във ВСС, което не трябва да се допуска по какъвто и да е повод и начин", коментира Кирилов.

Министърът посочи, че е очаквал гражданското общество да стигне до широка подкрепа за обща кандидатура, но това не се е случило. "Не мога да приема единственото предложение, което постъпи в тази връзка заради несъответствието му с изискването на закона", коментира Кирилов, вероятно визирайки следователя Бойко Атанасов, предложен от БОЕЦ. Министърът обаче не обясни причините кандидатът да не съответства на закона.

"Министърът на правосъдието трябва да бъде обединител, да търси консенсусни решения, а не да бъде разединител в съдебната власт, заявявам пред вас, че смятам това решение за неиздигане на кандидатура за правилно и обосновано по принцип, исторически и в конкретния случай", обоснова решението си Кирилов.

"Многократно до днешния ден съм излагал позицията си по въпроса, включително и в последните 6 дни, когато 11-те членове на прокурорската колегия издигнаха Иван Гешев. Ролята на министъра на правосъдието не трябва да се пресилва и хиперболизира в тази процедура и тази компетентност трябва да се употребява само в краен случай. И смятам, че сега не е такъв краен случай".

Това заяви министър Кирилов след края на заседанието на пленума на ВСС пред журналисти. По думите му, кандидатурата на Гешев представлява "магистратското" самоуправление.

"Не би следвало министърът в този случай да се противопоставя с друга кандидатура, без да има специална причина и специални основания", коментира Кирилов. Той посочи, че смята за правилно като министър на правосъдието да се въздържи в конкретния случай.

"Протестите са публична проява. Вие отразявате тези събития. Смятам, че е в рамките на вашата работа и интерес да изразявате едно или друго становище по отношение на обществените реакции", коментира Кирилов по повод протестите.

"Не искам да оценявам по един или друг начин протестите и опитите за такива протести. В рамките на демократичната процедура, всеки субект има право да изрази позицията си. Дали е вярна или не вярна, дали е пресилена или обективна – това се преценява както от автора на тази позиция, така и от обществото", добави министърът на правосъдието.

Той подчерта, че при всички случаи ще има избор на нов главен прокурор, без значение дали с един, или с повече кандидати. "Процедурата предвижда да се проведе избор и с един кандидат, както и избор да не се осъществи. Възможно е да не се достигне до този изискуем от закона праг на подкрепа", допусна Кирилов.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини