16 °C

Климатичните промени объркват сетивата на морските видове

Проучванията как глобалните промени оказват влияние върху морските организми отдавна се фокусират върху физиологичните ефекти. Вече е ясно, че черупките на стридите не се изграждат или поддържат така здрави в океан, който става все по-кисел поради излишния въглероден диоксид.

Съвсем наскоро изследователите започнаха да проучват как различните аспекти на глобалните промени могат да нарушат поведението на животните.

Ново проучване, ръководено от д-р Емили Ривест от Института по морска наука на Вирджиния, синтезира резултатите от тези пионерски поведенчески проучвания.

"Промените в климата ще повлияят значително на морските организми, като променят сетивните пътища", казва Ривест, доцент във VIMS. Ученият казва, че това ще има последици включително за чифтосването, плячката на хищниците и подбора на местообитания.

Като пример тя посочва проучване от 2016 г. на учени от Калифорнийския университет в Дейвис, което показва, че повишаването на киселинността на океана прави охлювите по-податливи на хищните морски звезди, като се намесва в способността им да обработват и реагират на химични сигнали, които морските звезди оставят във водата. Продължаващо проучване в залива Чесапийк, също разглежда как повишената киселинност на океана може да повлияе на взаимодействието между хищници и плячка - между сините раци и мидите.

Настоящото проучване, базирано на преглед на 120 статии в списания, е публикувано във Frontiers in Marine Science. Изследването е финансирано от Националната научна фондация.

Сензорни пътища
Една от целите на новото изследване е да изясни как човешкото влияние върху околната среда може да повлияе на всяка стъпка в сензорните пътища на морските организми.

"Нашият преглед подчертава, че поведението е резултат от сетивен път, който включва производството на информация, предаването на тази информация през околната среда, получаването на информацията от организъм и след това отговор - как организмът решава да постъпи с информацията", казва Ривест. "Разграничаваме също така информацията, получена случайно и информацията, която организмът създава умишлено - сигнал."

"Знанието къде и на колко места климатичните промени нарушават този път ще ни помогне да предвидим как може да бъдат повлияни по-широки екологични процеси, като хранителната верига и динамиката на популациите".

Учените откриват примери за въздействия на глобалната промяна във всички стъпки на сензорния път. Например:

Проучвания с два масово разпространени вида риби в залива Чесапийк установяват, че по-топлите води и увеличената мътност променят производството на звуците, които мъжките използват, за да привличат женски, като по този начин потенциално влияят на успеха на размножаването.

Проучвания с корморани разкриват, че повишената мътност поради замърсяване с хранителни вещества и по-чести облаци могат да влошат пропускането на светлина, което може да намали успеха на храненето сред тези хищници с остро зрение.

Проучване от 2013 г. показва, че повишаването на ларвите на кобия във води с повишени нива на въглероден диоксид влияе на техните отолити, което вероятно променя способността им да разпознават звука. Отолитите са калцирани тела във вътрешното ухо, които гръбначните животни използват, за да усетят гравитацията и движението.

Екипът проследява влиянието на глобалните промени на изброените от Междуправителствения комитет по изменението на климата в най-новия му доклад: повишаващи се температури, повишаване киселинниостта на океана, увеличаващи се зони с ниско съдържание на кислород, промени в солеността, повишена UV-B радиация, повишена мътност, изменена хидродинамика, по-голяма стратификация и излишни хранителни вещества. 

Мислете глобално, действайте локално
Констатациите на екипа имат отражение както в глобален, така и в локален мащаб.

"Първо, установихме, че има някои обобщаващи механизми. Ако стресорът от глобалната промяна засяга производството на визуална сигнализация или сигнал, вероятно ще повлияе и на производството на акустични и химически сигнали, и обратно", казва Ривест. "Всъщност от петте фактора на околната среда, които влияят - покачване на температурата, повишаване на киселинността на океана, нисък кислород, промени в солеността и повишена мътност, четири повлияват множество сетива. Установено е, че повишаването на киселинността на океана влияе върху зрителните, обонятелните и слуховите сигнали".

"Смятаме, че общото може да бъде физиологичният стрес", казва Ривест. "Промяната в температурата, солеността или повишената киселинност на океана стресира организма и може да наруши способността му да продуцира сигнал."

Но що се отнася до предаването на сигнала през околната среда, изследването установява, че климатичните изменения засягат само един режим - или акустичен, или визуален, или обонятелен. 

"Вместо да се опитвате да повлияете на поведението на целия свят - да намалите въглеродните емисии ... бихте могли да работите за управление на локалните причини за замърсяване, като изчистването на сушата и оттичането на дъждовна вода. Тези местни решения всъщност може да са по-ефективни на някои места и в момента те не получават толкова голямо внимание."

Изследването е публикувано на http://dx.doi.org/10.3389/fmars.2019.00346 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
23 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
23 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
23 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
23 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
23 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
23 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
23 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
23 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
23 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
23 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
23 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
23 окт 2019
Последни новини