Регионалната екоинспекция представи “Червената стена” на Летен университет на ЮНЕСКО

Летният университет на ЮНЕСКО се проведе от 21 до 28 юли на територията на Национален парк „Централен Балкан“ с участие на експерти от 15 държави.

Според Сeвилската стратегия биосферните резервати са пример за хармонично съжителство между човека и природата, демонстрирайки добри практики и политики както в областта на опазването на биологичното разнообразие и естествените екосистеми, така и в областта на устойчивото развитие на местните общности. За управлението на биосферeн резерват „Червената стена“ е създаден и колективен орган – Консултативен съвет, който планира и координира дейностите с участието на всички заинтересовани страни.

Експертът на РИОСВ Мария Михайлова, която е и зам.-председател на Консултативния съвет, запозна участниците в Летния университет с „Червената стена“ - един от четирите биосферни резервата от нов тип в България. През 2016 г. Общински съвет - Асеновград даде съгласие територията на община Асеновград да се включи в биосферния парк. В резултат на съвместните усилия на Регионалната екоинспекция, Министерство на околната среда и водите и Община Асеновград за “Червената стена” бе изготвен номинационен формуляр и внесен в Секретариата на Програмата. В резултат на това през 2017 г. „Червената стена“ бе одобрен от ЮНЕСКО като един от първите български биосферни паркове. Той се състои от сърцевинна, буферна и преходна зона и напълно отговаря на изискванията на Сeвилската стратегия. Експертът обясни и директните ползи за местното население от съживяването на местния бизнес чрез насърчаване развитието на устойчиви, природосъобразни практики за земеделие и животновъдство, горско и ловно стопанство, екологичен туризъм, рибарство и други.

Летният университет е международна инициатива на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция (BRESCHE). Стартът й е даден преди четири години, а целта е да привлече и обучава млади специалисти от цял свят по темите, свързани с развитието на биосферните паркове. Целта е да се привлече общественото внимание върху Програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“ и да постави акцент върху биосферните паркове и възможностите, които те предоставят. Страната ни за първи път е домакин на тази международна инициатива, която се провежда от 4 години в различни страни.

Предвидените в програмата теми са свързани с политиките за управление на биосферните паркове, устойчивото земеделие, местни продукти и бизнес, екотуризма, брандинга и маркетинга на биосферните паркове, науката и образование, като включва теоретично и практическо обучение. Организирани са и ботанически турове, посещения на биологични ферми, екохотели, винарни, екопътеки, културни и природни забележителности, както и запознаване с типични местни занаяти и производства.

Летният университет на ЮНЕСКО се организира от Българска фондация „Биоразнообразие“ с подкрепата на Министерството на околната среда и водите, Националния кмитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО Гърция, Дирекция на Национален парк „Централен Балкан“, Общинините Карлово и Троян, Националната комисия за България на ЮНЕСКО.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини