Бавноходките може вече да са на Луната

Израелският космически кораб "Берешит" (Beresheet) се разби при неуспешен опит да кацне на Луната на 11 април. Сега става ясно, че при това на лунната повърхност може да са попаднали хиляди дехидратирани бавноходки.

Beresheet беше роботизиран спускаем космически апарат. На него също така имаше проби човешко ДНК, както и 30 милиона много малки цифровизирани страници с информация за човешкото общество и култура. Не е известно  дали архивът и бавноходките са оцелели при еразбиването на спускаемия апарат, според Wired

Тардиградите и човешката ДНК са били добавени към мисията само няколко седмици преди стартирането на Beresheet на 21 февруари. Те били запечатани в смола, защитаваща лунната библиотека с размера на DVD. Още хиляди тардигради били изсипани върху лепкавата лента, която държеше архива на мястото му, съобщи Wired.

Бавноходките са микроскопични същества с размери между 0,05 и 1,2 милиметра. Осемкраките създания, които станаха известни като "сладки" са също така много издръжливи.  Те могат да оцелеят при условия, които биха убили всяка друга форма на живот, като температури минус 200 градуса Целзий или над 149 C, при радиация и във вакуум в открития космос.

Друга суперсила на бавноходките е способността им да дехидратират телата. Те прибират главата и краката си, изхвърлят водата от телата си и се свиват на топче. Учените откриха, че бавноходките могат да се съживят от това дехидратирано състояние след 10 или повече години.

Ако някое създание е способно да оцелее при катастрофа в космоса, това вероятно са бавноходките. Дали някоя от тях сега е чака свита на топче в някой лунен кратер да настъпят подходящи условия да се съживи? Нищо чудно някой ден изумени учени да открият на Луначта човешка ДНК и ... бавноходки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини