Откриха нов орган в кожата, сетиво за болката

Изследователи от Институт Каролинска в Швеция откриха нов сетивен орган, който е в състояние да открие болезнени механични повреди, като убождания и удари. Откритието е публикувано в Science.

Болката причинява страдание и води до значителни разходи за обществото. Един от всеки пет души изпитва постоянна болка и има значителна нужда от намиране на нови болкоуспокояващи лекарства, пишат учените. Чувствителността към болката обаче е необходима за оцеляването и има защитна функция. Тя подтиква рефлекторни реакции, които предотвратяват увреждането на тъканите, като например да дръпнете ръката си, когато усетите удар от остър предмет или когато се изгорите.

Новоткритият сензорен орган в кожатае чувствителен към опасно дразнение от околната среда. Състои се от клетки глии с множество дълги изпъкналости, които заедно образуват мрежест орган в кожата. Този орган е чувствителен към болезнени механични повреди като убождане и натиск.

Изследването описва как изглежда новият чувствителен към болка орган, как е организиран заедно с чувствителни към болка нерви в кожата и как активирането на органа води до електрически импулси в нервната система, които водят до рефлекторни реакции и усещане за болка. Клетките, които съставляват органа, са силно чувствителни към механични стимули, което обяснява как могат да участват в откриването на болезнени убождания и натиск. В експериментите изследователите също блокирали органа и забелязали в резултат намалена способност да се усеща механична болка.

"Нашето проучване показва, че чувствителността към болка не се проявява само в нервните влакна на кожата, но и в този наскоро открит орган, чувствителен към болка. Откритието променя нашето разбиране за клетъчните механизми на физическото усещане и може да е от значение за разбирането на хроничната болка", казва Патрик Ернфорс, професор от катедрата по медицинска биохимия и биофизика на Института Каролинска и главен изследовател на изследването.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини