Джейсън Момоа подкрепи народа си срещу гигантския телескоп на Хаваите (видео)

Колосален телескоп с потенциал да направи революция в астрономията и да разкрие извънземен живот се планира да бъде построен на спящ вулкан на Хаваите.

Но от юли протестиращи блокират пътя към върха. Те казват, че планираният телескоп, наречен ТридесетМетров Телескоп (TMT) заради диаметъра на огромното му огледало, ще оскверни място, което коренните хавайци смятат за свещено.

Учените мечтаят за такъв инструмент още през 90-те години, а глобален консорциум от учени, ръководен от САЩ и Канада, завършва проекта на TMT през 2009 г. Но когато групата пристъпва към получаване разрешенително за строежа, коренните хавайци се обявяват против.  На високият 4206 метра Мауна Киа вече има 13 обсерватории.

След близо десетилетие съдебни битки, Върховният съд на Хавай реши през август 2018 г., че работата по телескопа за 1,4 милиарда долара може да продължи. Тъй като няма други възможности за спиране на строителството, протестиращите блокират в човешка верига пътя към на върха на 15 юли, когато трябваше да започне строителството.

„Бях просто невероятно благодарен за възможността наистина да изразя колко е важна Мауна, не само за мен, но и за нашия народ, за моите деца, за бъдещите поколения“, казва Ноелани Гудиър-Каупуа, професор по политически науки в Университета на Хавай в Маноа, здраво хванат за пазач на добитък от другата страна на пътя, предава NBC. На място полиция изнася на ръце седящи и лежащи на пътя хора. Там е и Джейсън Момоа, който качи на канала си видеото по-долу.

Безизходицата идва в решаващ момент за астрономите, които максимират способностите на съществуващите наземни телескопи като обсерваторията Кек на Хаваите и Гран Телескопио на Канарските острови. Колкото и да са големи, огледалата на съществуващите телескопи ограничават способността им да сканират светлина от планети, обикалящи около  звезди извън нашата Слънчева система. Астрономите вярват, че именно екзопланетите ще дадат отговор на въпроса дали другаде в космоса има живот.

"Бихме могли да открием живот, доказателство за живот, извън Земята, което би било едно от най-големите неща, които някога са се случвали в науката“, казва Майкъл Болт, астроном от Калифорнийския университет в Санта Крус и член на борда на TMT.

Не за първи път голям научен проект се сблъсква с обществена опозиция, казва Робърт Каргон, научен историк от университета Джон Хопкинс в Балтимор. "Откакто федералното правителство стана водещ покровител както на фундаменталните, така и на приложните изследвания след Втората световна война, финансирането на науката навлезе в политическата сфера", казва той.

През 1969 г., докато НАСА готви да изстреля астронавти до Луната, в Космическия център  Кенеди протестират черни активисти, според които финансирането на НАСА ще бъде по-добре изразходвано за борба с бедността. Протести имаше отново във Флорида през 1997 г., когато ядреният космически кораб "Касини" беше готов за изстрелване към Сатурн, тогава има опасения, че инцидент ще причини екологична катастрофа. Изстрелването мина без проблеми.

През 2008 г. двама безуспешно съдиха организациите, изграждащи Големия адронен колайдер по швейцарско-френската граница, убедени, че гигантският ускорител може да отвори черна дупка, която да погълне Земята. Петнадесет години преди това политическа битка завинаги спря изграждането на свръхпроводимия суперколайдер, друг ускорител на частици, който учените искаха да построят в Тексас.

Самата Мануа Кеа набира напрежение още от времето, когато Университетът на Хаваите отвори първия телескоп там през 1970 г. Но коренните или полу-нативни хавайци, които към 2015 г. са 21 процента от населението на щата, казват, че са имали малко участие в управлението на Мауна Кеа и твърдят, че 13-те телескопа, които вече са на върха, са увредили крехката екосистема на планината.

„TMT трябва да изгради своята обсерватория в собствените си земи на предците, а не в моите“, казва Лиликала Каме'елехива, старши професор в Хавайското училище на Университета на Хавай. "Представете си, ако TMT постави своето чудовище на пет акра над Нотр Дам или Ватикана. Как биха се почувствали французите или италианците? Не биха ли протестирали?"

Най-миролюбивите хора на планетата протестират по трогателен начин, пеейки ритуално, хванати за ръце, плачейки за своята свещена планина. Те казват, че никога досега не са се възпротивявали, но сега не си представят повече нахлуване в техните отколешни земи. "Ние сме Мауна Кеа" се казва документалният късометражен филм, който е призив да бъде спряно унищожаването на планината и приканва към сайта на петицията и фактологията puuhuluhulu.com. Дуейн Джонсън също се присъедини към протеста, съобщи малко по-късно ABC.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини