Забраниха пластмасовите опаковки на Еверест

В региона на Еверест е забранена пластмасата за еднократна употреба, за да се намалят огромните количества отпадъци, оставени от алпинисти, съобщиха непалските власти.

Освен че през тази година имаше рекорден брой катерачи, ръководена от правителството инициатива за почистване на Еверест – най-високия връх в света – също събра над 10 тона боклук.

Новата забрана в община Кумби Пасанг Лхаму, където е разположен върхът и няколко други планини, обхваща цялата пластмаса с дебелина по-малка от 30 микрона, както и напитки в пластмасови бутилки и ще бъде в сила от януари.
“Ако започнем сега, това ще помогне да запазим региона си, Еверест и планините в дългосрочен план”, заяви местният служител Ганеш Гхимире.

Районът приема над 50 000 туристи всяка година, включително алпинисти и катерачи.

Местните власти ще работят с туристически компании, авиокомпании и Непалската асоциация по алпинизъм за прилагане на забраната, въпреки че все още не е взето решение какви ще са наказанията за нарушение.

Природозащитниците също са загрижени, че замърсяването на Еверест влияе на водните източници в долината.

Преди шест години Непал въведе депозит от 4 000 щатски долара на екип от катерачи на Еверест, който ще бъде възстановен, ако всеки алпинист свали поне осем килограма отпадъци, но само половината от алпинистите се връщат с изисквания товар.

Топящите се ледници, до което води глобалното затопляне, сега разкриват тела и отпадъци, които се натрупват в планината, откакто Едмънд Хилари и Тензинг Норгай направиха първото успешно изкачване на върха преди 66 години.

През тазгодишния сезон се наблюдава рекордните 885 покорители на Еверест, 644 от тях от юг и 241 от северния фланг в Тибет.

Източник: БГНЕС

Коментари в сайта

Последни новини