След скандала със социалната кухня в Чепеларе, спряха финансирането по програмата

След поредица сигнали и жалби от жители на Чепеларе за лошата храна, която получават по програма „Топъл обяд“, най-сетне има развитие. Била е извършена проверка, при която са констатирани редица нередности и финансирането на услугата е спряно.

Екип на еТВ и СмолянБГвести също направи поредица от матераили за проблема. Възрастни жители на Чепеларе изразиха остро недоволството си пред екипа ни от социална кухня, която безплатно ги снабдява с храна по програма „Топъл обяд“, като най-общо я определиха като "подигравка с възрастните хора". Видео: https://www.smolyan.bgvesti.net/videos/203548/vzrastni-zheni-ot-chepelare-donasyat-ni-vkisnata-mandzha . В последствие представител на НПО, предоставяща услугата, поиска да изложи позицията си, като твърдеше, че нередности няма, а пропуските се отстраняват след оплакване от потребителите на услугата: https://www.haskovo.net/news/476678/chepelartsi-nedovolstvat-ot-sotsialnata-kuhnya-dostavchikat-na-uslugata-ima-bezumni-i-nevazmozhni-tvardeniya

Управляващият орган на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, констатира множество нарушения по проекта "Топъл обяд" в община Чепеларе.

В резултат от жалбите на граждани на община Чепеларе, в периода от 06.08.2019г. до 08.08.2019г. е извършена проверка, която открива множество пропуски и нарушения, а Управляващият орган спира финансирането по проекта до отстраняване на нередностите. Кметът Чакърова е била предупредена за предстоящата проверка от екип експерти на място на 5 август, а докладът от нея й е връчен на 12 август тази година.

На 21 август 2019 в Общината е получено и официалното писмо с резултатите, които гласят, че поради множество жалби от потребители на услугата, както и установените пропуски и нередности в изпълнението на договора, се спира финансирането по програмата, считано от 6 август 2019г и се дава срок до 30 август за отстраняване на пропуските и нередностите.

Общината ще трябва да изготви план за действие с конкретни мерки, ще трябва да се правят ежеседмични проверки от служители на община Чепеларе на място- във всички пунктове, където се раздава храната. Проверяващите експерти са разпоредили също Община Чепеларе да извърши проверка и за реалните бройки обеди, които възрастните хора са получавали, защото няколко жалби сочат, че хората не са получавали храна, а са полагали подписи със задна дата. Като възложител, общината ще трябва да вземе мерки, за своевременно получаване на храната, тя да бъде в термоустойчиви съдове или кутии, както се изисква по договора, за да се запази първоначалната й температура, гласят още част от препоръките в доклада.

Припомняме, че кметът на Чепеларе заяви пред Телевизия „еТВ“, че сигналите са предизборна атака. „Храната няма как да бъде топла, защото тя е на кетеринг, но условията са, след като храната се приготви, да има шоково охлаждане, да бъде поставена в кутия и да се разнася по населените места. Има подадени множество сигнали, идват от ХЕИ /б. а. РЗИ/, правят проверки, но се оказва, че тези сигнали са фалшиви. Все пак да не забравяме, че навлизаме в предизборна кампания. Сигналът е от единици граждани тук в Чепеларе, аз съм я опитвала тази храна…"

Програмата „Топъл обяд“ се реализира в 9 населени места на Община Чепеларе и по нея пет дни от седмицата около 450 възрастни получават обяд. Изпълнението ѝ стартира от началото на 2019 г. Преди това социална кухня е имало за 70 човека от града Чепеларе, а храната се приготвяла на място в кухня майка, от която всички са били доволни.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини