Три пернишки училища в ТОП100 на България на матурата по БЕЛ

Класацията е според резултатите от тазгодишните матури по БЕЛ, по данни на МОН.

Три училища от област Перник са попаднали сред първите 100 гимназии и средни училища в страната. На 52-ра позиция в класацията е средно училище "Гео Милев" в град Трън, Пернишка област, със среден успех с 5.00.

На 60-то и 61-ро място в град Перник - Гимназия с преподаване на чужди езици "Симеон Радев" и Средно училище с разширено изучаване на чужди езици "Д-р Петър Берон" със среден успех 4,95.

Средният успех на тазгодишните матури в област Перник е 4,04. Това е малко над средното за страната - 4.06, което пък по официални данни е най-слабият среден резултат откакто се провеждат матури - от 2008 г. насам.

Най-добър резултат е показала софийската 91.НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“ - среден успех 5.64. Очаквано първите позиции в класацията се заемат от столични училища. Като цяло сред най-добрите са предимно областни центрове. Но има и другаде училища, където добре се преподава и учи българският език и литература, като например в  село Припек,  където 8-те зрелостници са наредили училището си сред най-добрите със 4.82.

„Подредбата носи условности, доколкото показва успеваемост на изпитите, и не е задължително белег за това, че в училищата се преподава на много високо ниво български език и литература. Трябва да се има предвид също, че все още немалко от учениците ходят на допълнителни частни уроци при подготовка за матурите“, пише „Дневник“, който публикува класацията СТОТЕ УЧИЛИЩА С НАЙ-ВИСОК РЕЗУЛТАТ НА МАТУРАТА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА ЗА 2019 г..

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини