Смартфоните може би облъчват повече, отколкото си мислим

Телефоните на Apple и Samsung, анонсирани през последните три години, може да произвеждат радиочестотно излъчване на нива, по-високи от допустимите от настоящите граници, наложени от Федералната комисия за комуникациите (FCC), според доклад на Chicago Tribune.

Учение и потребители показаха нарастваща загриженост за радиочестотното излъчване от нашите устройства, което може да има неблагоприятно възейдствие върху човешкото здраве, особено при широкото навлизане на 5G по целия свят. Новият доклад демонстрира, че по-старите модели апарати, работещи в 3G и 4G диапазоните имат потенциала да надхвърлят безопасните граници на излъчване на FCC до пет пъти.

От производителите на смартфони се изисква да спазват указанията на FCC по отношение поглъщането на радиочестотна радиация от човешкото тяло

Има различни допустими нива на излъчване за главата и тялото, като в САЩ и Европа, те също са различни. Мярката за измерване на излъчването от телехоните е ват за килограм, а величината се нарича „специфична скорост на абсорбация“ или позната под абревиатурата SAR. FCC определя нормата до 1.6W/kg, средно за 1 грам тъкан. FCC заявява, че тази граница е доста нод стойността, при която според лабораторни изследвания, може да нанесе преки вреди на здравето.

За да получи един телефон одобрение и да бъде пуснат на пазара, FCC трябва да бъде уверена, че нито един брой от даден модел устройства, няма да надвиши SAR, но разследването на Tribune показва шепа по-стари модели, които не спазват тази граница.

 

Обширното разследване на Tribune анализира 11 различни моделa:

четири модела iPhone (iPhone 7, 8, 8 Plus и X), три модела Samsung Galaxy (S8, S9 и J3), три модела на Motorola (E5, E5 Play и G6 Play), както и BLU VIVO 5 Mini, който е поставен по-скоро за сравнение на фона на световните гиганти. Телефоните са тествани от RF Exposure Lab, акредитирана от FCC лабораторията в Сан Маркос, Калифорния. Разследващите поставиха смартфони в рамките на 2, 5, 10 или 15 мм от „симулирано тяло “ – смес от захар, вода и сол, и измериха нивата на поглъщане с поредица от калибрирани сонди.

Резултатите показват, че резултат на iPhone 7 е сред най-лошите, с което апаратът е сериозен нарушител на нивата на радиочестотна абсорбация, като надвишава SAR с почти от два до четири пъти повече от границата на безопасност при тестване на 2mm от тялото. Трите модела на Samsung Galaxy също показаха по-висока абсорбация от аналогично разстояние, като Galaxy S8 показа откчитане от 8,22W/ kg, пет пъти по-високо от стандарта към момента.

В доклада се посочва, че FCC сега ще проведе свои собствени тестове през следващите месеци, но също казаха на Tribune, че тестовете им не са „толкова изчерпателни“, колкото тези, които обикновено се подават за официланите доклади за съответствие, които всеки модел апарат притежава.

Tribune пише, че резултатите от теста са възможно най-лошите, които са очаквали по отношение на излъчването на радиация. Въпреки това, собственикът на лабораторията Джей Моултън каза, че резултатите са  „от много частни случаи и не са представителна извадка“.

Няма начин да сме категорични, дали показанията от разследването корелират с неблагоприятни ефекти върху човешкото здраве. В момента няма силни научни доказателства, които да показват това ниво на поглъщане като вредно.

азследването може само да покаже, че в тези конкретни телефони нивата на SAR надвишават текущите граници на FCC. Освен това, тестването с по един брой апарат, не е достатъчно за категорични заключения.

Има някои предположения, че колкото по-близо е апаратът до тялото, толкова по-големи са показанията. Но за всеки един тест, измерванията са били на разстояние от 2мм, от симулираното тяло, което повдига въпроса на какво разстояние избират производителите да се правят измервания, преди телефонът им да излезе на пазара.

FCC също вгражда защитен „буфер“ за граници на поглъщане в границите, които налага. Въпреки че тестовете надвишават границата за безопасност, неблагоприятни ефекти не се наблюдават при нива от порядъка на 50 пъти над стандарта, твърди FCC.

Както посочва разследването, телефоните често преминават в състояние с ниска мощност, когато се доближдат до кожата, благодарение на вградените си сензори. Екипът на Tribune отчете явлението в телефоните на Apple и Motorola, но не и в смартфоните на Samsung Galaxy, включително и S8, който показа най-вариращ резултат.

FCC проучваше дали този лимит трябва да бъде ревизиран след излизането на пазара на 5G телефони, но на 8 август обяви, че лимитът няма да се променя.

„Наличните научни доказателства към днешна дата не подкрепят неблагоприятните ефекти върху здравето при хората, поради поглъщане на лъчението, при сегашните граници“ – пише Джефри Шурен, директор на Център за устройства и радиологично здраве на Световната здравна организация по това време.

Говорител на Samsung заяви през CNET: „Устройствата на Samsung, продавани в съединените щати, отговарят на правилата на FCC. Нашите устройства се тестват съгласно същите протоколи за тестване, които се използват в цялата индустрия.“

Apple и FCC не отговориха веднага на искането за коментар.

Все пак припомняме, че лъчението което произвеждат мобилните апарати, е електромагнитно (подобно на това от микровълновите печки, при които лъчението е стотици пъти по-високо, но затворено във Фарадеев кафез), а не йонизиращо (като при рентгена и радиоактивното облъчване), което ще рече, че единственият доказан негативен ефект от него би могъл да бъде загряване на телесните тъкани. Нейонизиращото лъчение не може да изменя структурите на ДНК, да уврежда клетките или да доведе до мутации. Същото важи и за базовите станции на телекомите по сградите.

Важно е да се знае, че облъчването от апаратите е значително по-високо в първите няколко секунди при повикване, входящо или изходящо, когато устройството установява връзка с базовата станция, поради което препоръчваме да изчакате няколко секунди, преди да започнете да говорите

Използвайте слушалки или високоговорител, когато това е възможно. Излъчването от апаратите също е много по-високо, когато се движите бързо, като например в асансьора или при пътуване с автобус, автомобил или влак, тъй като в тези моменти устройството е принудено да търси базова станция за кратко време. Не препоръчваме провеждане на разговори или използване на мобилен интернет при пътуване. По възможност използвайте SMS като средство за комуникация или онлайн чат, тъй като трафикът, който осъществяват е в пъти по-малък от телефонно обаждане. Фиксираните телефонни линии и IP телефонията (VoIP) също са препоръчителна алтернатива. Имайте предвид, че апарати с две или повече SIM карти емисират по-голямо лъчение, особено когато всички слотове са активни. При някои модели апарати, е възможно излъчването да се различава, според това дали разполагате с европейската версия, или тази за американския пазар. Това се случва, тъй като стандартът е различен, като в ЕС допустимите стойности са още по-ниски.

На тази таблицата може да видите приетите от FCC стандарти във Ват за кирограм.

  

Как да проверите нивата на SAR за Вашия апарат?

  • Проверете в ръководството за употреба на устройството или на кутията му. При по-новите модели, наред с другите реквизити, е наличен и сертификат, на който са изписани специфични данни за излъчването и честотите на устройството, включително и нивото на SAR.
  • Проверете в уеб сайта на FCC. В него, има солидна база данни с параметри са повечето мобилни устройства.
  • Проверете в официални сайт на производителя на апарата. Като ключова дума на търсенето може да използвате модела на апрата, плюс „SAR“
  • Можете да проверите нивото на излъчване на вашия апарат като от клавиатурата въведете USSD кодът #07# и бутона за набиране. До няколко секунди на екранът ще се появи системен прозорец с данни за излъчването от предавателя на устройството.
Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини