Трупат гуми, слама и животни под пътните мостовете

3 888 съоръжения на републиканската пътна мрежа са проверени, след инцидента на АМ „Струма“ край Дупница, при който възникна голям пожар от струпани под моста вторични суровини. Това съобщи шефът на АПИ Георги Терзийски. Заради ситуацията преди дни, той разпореди проверка на всички пътни съоръжения в страната, включително и на тези, които се намират по второкласните и третокласните пътища.

Установени са нерегламентирани пространство под 120 от мостовете.

Нарушителите се установяват съвместно със съответната Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите и общините, на чиято територия се намират те за съставяне на актове за нарушаване на разпоредбите по Закона за пътищата.

Там, където нарушителите не могат да бъдат открити, АПИ за своя сметка ще премахне неправомерно струпаните отпадъци. А те предимно са битови и строителни отпадъци, има гуми, но и селскостопанска зимнина- сено. На някои места проверките са отбелязали и че под мостовете има заграждения, където се отглеждат животни.

По АМ Струма, където беше засечен нерегламентиран паркинг на автомобили под мост, вече е разчистено. Колите са били премахнати там до 23 август и пространството е освободено, посочи Георги Терзийски. За нарушението е наложена административна санкция на фирмата, която е използвала терена.

Дейността по контрола на мостовите съоръжения в страната продължава.

За депониране на материали, които не са свързани с дейността по поддържането на пътища по Закона за пътищата при първа проява на физическо лице се предвижда глоба 200 до 500 лв, а за юридическите санкцията е от 1000 до 3000 лева за

Директорите на областните пътни управления до края на седмицата трябва да изготвят задания за започване на почистванията на съоръженията. До средата на септември нерегламентираните сметища под мостовете трябва да бъдат премахнати.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини