Кралицата позволи на Джонсън да разпусне парламента

Британският премиер Борис Джонсън ще ограничи възможностите на парламента да деактивира плана си за Brexit, като съкрати времето, което остава до деня на излизане от ЕС на 31 октомври, вбесявайки противници, които призоваха кралица Елизабет да се намеси, предаде "Ройтерс". 

Джонсън определи 14 октомври за речта на кралицата - официалното държавно откриване на ново заседание на парламента. 

Кралицата се съгласи на датата, като така затвори парламента от средата на септември за около месец.

Опозиционните лидери писаха до кралицата, за да изразят загрижеността си и поискаха среща, заплашвайки да вкарат 93-годишния монарх в конституционната криза.

"Ще има достатъчно време в парламента депутатите да обсъдят Брекзит и всички други въпроси, подчерта Борис Джонсън пред репортери.

Попитан дали се опитва да блокира депутатите да забавят излизането на Великобритания от ЕС, той отговори: "Това е напълно невярно".

Блокирането на работата на парламента увеличава шансовете Джонсън да се изправи срещу вот на недоверие в парламента, което потенциално би довело до избори.

Според президента на САЩ Доналд Тръмп би било много трудно Джеръми Корбин, лидер на Британската лейбъристка партия, да поиска вот на недоверие срещу новия премиер Борис Джонсън.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини