Възход на крайнодясната "Алтернатива за Германия" на изборите в Бранденбург и Саксония

Двете големи партии - ХДС и ГСДП - търпят големи загуби на изборите за Ландтаг в Бранденбург и Саксония, но остават пред "Алтернатива за Германия". И в двете провинции десните популисти вече са втора политическа сила, пише DW.

Германските консерватори от ХДС печелят в Саксония, а в Бранденбург социалдемократите изпреварват с малко десните популисти от "Алтернатива за Германия" (АзГ). Това сочат данните от екзитпола на проведените в неделя избори за местни парламенти в двете източногермански провинции.

Ето и конкретните цифри:

- в Саксония консерваторите от ХДС вземат 32,3 процента от гласовете (-7,1% в сравнение с предишните избори), следвани от АзГ с 27,8% (+18,1%!), Лявата партия с 10,3% (-8,6%), ГСДП с 7,6 процента (-4,8%), Зелената партия с 8,6% (+2,9%) и свободните демократи с 4,8 на сто от гласовете, според прогнозните резултати от гласуването в Саксония;

Infografik Landtagswahl Sachsen Hochrechnung 1856 EN

- в Бранденбург социалдемократите вземат 26,5% и остават първа политическа сила, "Алтернатива за Германия" и тук е втора с 23,8 процента, ХДС е подкрепен от 15,5% от избирателите в Бранденбург, Лявата партия получава 10,4 процента, Зелените печелят доверието на 10,2 на сто от избирателите, свободните демократи получават 4,5%. 

Infografik Landtagswahl Brandenburg Hochrechnung 19:15 EN

И в двете провинции сформирането на управляваща коалиция ще бъде трудна задача. Всички останали партии изключват сътрудничество с "Алтернатива за Германия" - както в Саксония, така и в Бранденбург.

Ето и някои от първите коментари на резултатите от вота:

"Времената, в които една или две партии задаваха тона, очевидно отминаха. (...) В скандинавските страни малцинствените правителства се политическо ежедневие. Рецептата там гласи: по-малко идеология, повече прагматизъм и безспирно говорене, докато не бъде намерено решение", пише "Зюддойче цайтунг". Изданието прогнозира, че след тези избори в Дрезден и Потсдам ще управляват съвършено нови за тези две провинции коалиции.

Електронният вестник "Франкфуртер Рундшау" коментира резултатите от вота така: "Успехът на "Алтернатива за Германия" в Саксония и Бранденбург не е никак изненадващ, и все пак е лоша новина. Какво означава това конкретно за политическия живот в страната? Демагозите спечелиха една етапна победа. Никога преди на избори те не са печелили толкова много гласове. Никога преди протестът срещу "системата" не е бил толкова успешен. И никога преди не е била подхранвана така илюзията на крайнодясната партия, че тя била народът."

Бизнесът се тревожи

Президентът на Съюза на работодателите в Германия Инго Крамер изрази загриженост от изборния успех на "Алтернатива за Германия": "Това ни притеснява, защото със своите вербални изяви водещи политици от тази формация са в състояние да навредят на доброто име на бизнеса в двете провинции, опериращ също и на международния пазар". 

Източник: дойче веле

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини