Банда от 5-има жестоки лихвари разбита при акция в ромското гето до летището в София. Пресата

Акция

"24 часа":

Банда от 5-има жестоки лихвари разбита при акция в ромското гето до летището в София

Жестока банда лихвари бяха задържани в София при акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в понеделник.

Още от сутринта тежковъоръжени полицаи блокираха циганското гето в кв. "Христо Ботев" до летището.

5-има души са арестувани, действали са от 2015 г.

Има данни, че освен с лихварство са се занимавали и с разпространение на наркотици, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който пристигна на мястото заедно със зам.главния прокурор Иван Гешев.

"За никого не е тайна, че в определени райони, където населението е с нисък социален статус, има криминални авторитети, които се занимават с незаконни дейности - лихварство, насилствени действия, наркотици и дори купуване на гласове. Има усещане в обществото, че държавата отсъства в тези райони, ние ще докажем, че това не е така", каза Гешев от мястото на акцията в квартала.

Арестуваните са роми. Трима от тях са криминално проявени. Двама скоро са навършили пълнолетие. Давали са дребни суми с огромни лихви на ден на бедни хора.

"Длъжниците им стават бели роби, задължени до гроб. Времената на такива хора в такива общности ще свършат. И най-слабата държава е по-силна от всеки престъпник. Държавата в лицето на прокуратурата и МВР е в дълг към българските граждани заради битовата престъпност", заяви Иван Гешев.

Метро.

"Сега":

Метрото до "Красно село" е 96 на сто готово

Станцията на бул. "България" и бул. Иван Ев. Гешов" е почти завършена.

Строителството на първия етап от третия лъч на софийското метро е изпълнено над 96 на сто към началото на септември, съобщиха от столичния "Метрополитен" ЕАД. За приключване остават предимно довършителни работи по архитектурното оформление, монтаж на част от оборудването и завършване на някои входове, допълват оттам. Етапът включва участък с дължина 8 километра и 8 станции между бул. "Владимир Вазов", центъра на града и квартал "Красно село". Преди да обяви вчера явяването си на избори за четвърти път, кметът Йорданка Фандъкова повтори, че строежът на линиите по цялото трасе на третия метродиаметър трябва да приключи най-късно през октомври, след което започват 6-месечните тестове на влаковете и системите за автоматизация на компанията "Сименс".

За разлика от предходните етапи този път строителството изостана от първоначално обявените срокове. Миналата година общината обещаваше първите пет станции от третия лъч да бъдат открити в края на септември 2019 г., с други думи, непосредствено преди местните избори. От "Метрополитен" вчера обърнаха внимание, че строителството се е извършвало в сложни условия - силно оводнени почви, преминаване под реки на над 3 километра от трасето и т.н. Обръща се внимание и че третият метродиаметър ще се намира на значително по-голяма дълбочина от първите две линии на метрото. "Поради преминаване под тунелите на линия 1 и 2 и в отделни участъци в близост до сгради основната част от трасето на етап 1 от линия 3 е разположено на значително по-голяма дълбочина от тази на линия 1 и 2. За строителството на отделните подобекти са изпълнени голямо количество изкопни работи, бетонни конструкции, хидроизолации, релсови пътища, архитектурни работи, монтаж на съоръжения и др.", изброяват от фирмата.

В момента в строеж са два от общо четири етапа от третата линия. Освен описания първи в ход е изграждането и на още един с дължина 4 км и 4 станции - от "Красно село" през жк "Овча купел" до жп линия София-Перник в квартал "Горна баня". Шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев поясни, че всички станции по новата линия ще бъдат обезопасени със стъклени стени, а вратите на влаковете ще се отварят пред подвижни врати. Същото обезопасяване се предвижда да се постави поетапно и на станциите по линии 1 и 2.

Болести.

"Монитор":

Д-р Ангел Кунчев: В началото на есента зачестяват случаите на хепатит А

"Докато има екстремно високи температури, рискът от ентеровируси ще е налице. Септември също започва с високи температури и все още има случаи почти ежедневно. Типично за началото на есенния сезон е постепенното зачестяване на хепатит А. С връщането на учениците в класните стаи се създават условия за това. На по-късен етап, с понижаване на температурите, ще започнат и първите случаи на респираторни заболявания.". Това заяви в интервю за "Монитор" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

- Д-р Кунчев, какви изводи си правите в края на сезона - имаше ли бум на вируси и кое беше по-специфичното?

- Може да се каже, че беше летен сезон, отговарящ на очакванията, с малки изключения. Имаше ги типичните ентеровируси, но за щастие, без много висока заболяемост и смъртни случаи, както се е случвало предишни години. В края на пролетта пък имаше заболявания, предавани от кърлежи и комари -като марсилска треска, лаймска болест. Тази година обаче случаите започнаха по-късно, тъй като пролетта беше хладна - с по-ниски температури и доста дъждове. След това рязкото затопляне доведе до увеличаване на броя на заразените. Колкото до изключенията това лято, бих казал, че сред тях бяха появата на някои редки заболявания - например донякъде на западнонилски енцефалит, който се пренася от комари.

Гаранция.

"Сега":

Прокуратурата освободи под гаранция сина на шефа на НАП-Пловдив

Държавното обвинение не поиска 20-годишният Ивайло Найденов да остане в ареста, въпреки че младежът се е укрил от полицията след инцидента.

Прокуратурата реши да освободи под парична гаранция от 10 000 лева сина на шефа на НАП в Пловдив Ивайло Н., който миналата седмица беше арестуван, след като блъсна възрастна жена, която по-късно почина в болницата, съобщи bTV в понеделник.

След инцидента, при който загина 78-годишната жена, 20-годишният Н. е избягал и се е укрил от полицията, но камери успели да заснемат автомобила му. Въпреки това от държавното обвинение оправдават решението си да не искат младежът да бъде задържан под стража с чистото му съдебно минало, липсата на висящи наказателни производства и неговата възраст. Освен това все още не е готова и автотехническата експертиза, която да изясни как се е случила катастрофата, при която загина възрастната жена. Прокуратурата обаче не е взела предвид факта, че в досието си като шофьор от две години Н. е натрупал 18 нарушения на Закона за движение по пътищата, сред които актове за превишена скорост и отнемане на предимството.

Шофьорската книжка на младежа е отнета до приключване на наказателното производство. Освен това му е забранено да напуска страната.

Бедствие.

"Дума":

Втори опит за разчистване на отпадъците под моста на АМ "Струма"

Държавата ще направи втори опит да разчисти отпадъците, струпани пос моста на АМ "Струма", където преди около месец се разрази голям пожар.

Днес зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков бе в Кюстендил на работна среща по темата. След разговорите той обяви, че противопожарната служба ще издаде писмено разпореждане за премахване на струпаните материали на 10 метра от моста на АМ "Струма" при Дупница.

Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" ще бъде водещата институция относно тази мярка. Това се прави, защото намиращите се на това разстояние материали може да представляват евентуална потенциална опасност за мостовото съоръжение. Втората мярка е от страна на РИОСВ - Перник. Тя касае принудителна административна мярка относно до момента издадените предписания и тяхното неизпълнение. Коментирано е да се дадат конкретни указания по отношение на извозване, депонирани или складиране на регламентирани за това места. Сроковете по отношение на принудителните административни мерки са 7 и 14 дни.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    Бай Кольо
    3 0
    08:41, 3 сеп 2019
    Няма ли и Хасково прокуратура и МВР да подпукат лихварската фамилия Славчеви начело със стария лихвар бай Иван.На колко хорица са изпили кръвчицата .Цялата им дейност е свързана с мошеничества и измами.Как иначе ще построят вила в СТАМБОЛИЙСКАТА КУРИЯ за милиони левове без да имат и 1 трудоден работа.
    • Сл
      Случаен
      3 0
      09:05, 3 сеп 2019
      Като има прокурори като Тереза Скорчева да им прекратяват делата за прехвърляне пред нотариуси с фалшиви подписи ,доказано с експертизи!И като има нотариуси като Владилена Сиртова, която може и Айфеловата кула да прехвърли!
Последни новини