Перничани на протест заради горенето на отпадъци в ТЕЦ "Република"

Перничани излязоха на протест пред общината заради горенето на отпадъци в ТЕЦ "Република", съобщава bTV.

Те негодуват срещу качеството на въздуха, който дишат, вследствие на изгарянето на биомаса. По техни думи около 23.00-23.30 ч. миризмата става задушлива, а от ТЕЦ-а започва да излиза кафяв пушек.

Хората разказват, че миризмата е различна всеки път, а понякога мирише дори на сяра. Те обаче настояват децата им да дишат чист въздух.

От Министерството на околната среда и водите обясниха, че ТЕЦ "Република" към "Топлофикация Перник" няма разрешение да изгаря отпадъци. По данни на ведомството от началото на годината до 1 септември фините прахови частици са били превишени с 20 броя, а нормата е 35 броя годишно. Не са били отчетени превишени норми на серен диоксид, азотен двуокис или въглероден оксид.

От Общината заявиха, че подкрепят искането на гражданите за по-чист въздух. Предстои подадените жалби да бъдат подадени в РИОСВ и МОСВ. Очаква се и писмено становище от общината.

Още снощи след подаден сигнал кметът на Перник е наредил да бъде направена проверка. Въпреки че експерти са посетили ТЕЦ-а обаче, не е било установено горене на отпадъци. Миризмата е била остра и задушлива, но от общината твърдят, че тя не идва от ТЕЦ "Република".

Бяха обещани денонощни проверки, за да се разбере откъде идва задушливата миризма.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Дг
    Дград
    0 0
    10:07, 3 сеп 2019
    И В Димитровград горят боклуци. Там никой не протестира. Търпят. Плащат на 20ина души заплати,та затова си мълчат!
Последни новини