Тийнейджър ослепя, хранейки се само с чипс и пържени картофи

Ескперти предупреждават за опасните последици върху здравето на капризните по отношение на храненето деца.

Повод за това стана случай със 17-годишно момче, което загубило безвъзвратно зрението си, прехванвайки се изцяло с пържени картофи и чипс, съобщава Би Би Си.

Момчето е от британския град Бристол. Очните лекари, които са следили здравето му, докладват, че зрението му отслабвало постепенно до достигане на почти пълна слепота.

Момчето започнало да се храни само с чипс, пържени картофи и бял хляб след завършване на началното училище. Рядко хапвал парче шунка или кренвирш. Не консумирал никакви плодове и зеленчуци.

Изследванията показали, че има остър недостиг на витамини и увреждания, причинени от липсата на пълноценна храна.

Когато бил на 14, младежът посетил личния си лекар, тъй като не се чувствал добре, страдал от умора и отпадналост. Диагнозата тогава била недостиг на витамин Б12. Били му предписана добавка, но той се съобразил с предписаното лечение и не подобрил хранителния си режим. 

Три години по-късно бил приет в болница в Бристол заради прогресивна загуба на зрението, пише медицинското издание Annals of Internal Medicine. Освен на витамин Б12, той развил недостиг и на други важни витамини и елементи като мед, витамин Д и селен. Любопитно е, че теглото му било в норма, но въпреки това проявявал симптоми на силно недохранване.

Момчето обяснило хранителните си навици с отвращението, което предизвикват у него текстурите на останалите храни. Тези, които приемал, били единствените му поносими.

Сега младежът има само остатъчно периферно зрение и може да се разхожда сам, но не и да чете и да шофира, да гледа телевизия или да различава лица.

Такива случаи са рядкост, но въпреки това родителите трябва да са наясно с рисковете от непълноценната диета, предупреждават лекарите.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини