Москва: България пренаписва историята, опасна тенденция

България се занимава с пренаписване на историята, говорейки за донесените от Червената армия така наречени репресии, това е опасна тенденция. Позицията изрази говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова в интервю за ТАСС на Източния икономически форум във Владивосток. Ние много добре знаем, че всяка страна има свои политически предпочитания и тенденции, коментира тя позицията на Министерството на външните работи на България. Като се има предвид, че това изявление е направено по официална линия, нашето посолство реагира. Ние се изказахме открито за недопустимостта да се изопачава историята, продължи Захарова.
 
Това е абсолютно ясен показател, че България пренаписва историята. Това е опасна тенденция, защото е незаконно, оплака се говорителят.
Припомняме, дипломатическият спор между България и Русия започна във вторник, когато от българското Министерство на външните работи заклеймиха съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма. Изявлението им беше по повод организирана от руското посолство "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".
 
Реакцията на Русия не закъсня - от посолството й у нас уточниха, че изложбата няма нищо общо с вътрешнополитическата ситуация в България. Самата Русия пък обяви за "неморална" позицията на МВнР.От своя страна лидерът на АБВ Румен Петков заяви, че позицията на МВнР за ролята на СССР във Втората световна война е безумна и настоя нейните автори да бъдат уволнени.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Eu
    EU
    5 -7
    16:34, 6 сеп 2019
    Подчовеците кръв пикаят.
  • 2
    Мм
    мм
    7 -7
    16:48, 6 сеп 2019
    Явно много ги боли , че вече не ни пишат историята.
  • 3
    Ба
    Баба Ванга
    4 0
    23:23, 7 сеп 2019
    Тая кака прави опити да ни плаши.
  • 4
    Ха
    Хасково
    4 0
    15:27, 8 сеп 2019
    Айде тези, дето са сложили минусите под коментарите, да вземат да коментират защо българският национален архив до 1944 г и златния ни резерв дотогава са отмъкнати в Москва и на запитванията от наша страна да ни върнат поне архивите, наглият отговор е, че било военна плячка. И са ни освободили - ама разбира се - от свободата да избираш политиците си (помним чл. 1 от конституцията, че има само една партия и тя е БКП). Някои хора ги освободиха от парите им, други от жилищата, от нивите, от здравето и живота им дори. И до ден днешен си личи, докъде Европа е била "освободена" от североазиатските варвари, дето всичко им е откраднато или копирано. От името - "рус" е названието за викинг, дето са ги владели и създали държавността, българският принос - азбуката, религията (първият им духовен водач е българи), та и езикът им е нашият т.н. старобългарски. И тази кака (вижте снимките от фейсбука от сватбата й в Ню Йорк - почти порно облекло и пози) ще ни дава акъл - вече не сме "шестнадесетата република" на СССР за щастие

Още новини

Последни новини