Ирландия, непостижим пример за подражание на България в ЕС

Глобално място по БВП: 31

Глобално място по БВП на глава: 4

Европейско място по БВП: 17

Европейско място по БВП на глава: 5

Официално известна като Република Ирландия, тази страна развива икономика на знанието, чийто брутен вътрешен продукт (БВП) се формира от финансови услуги, науките за живота и високите технологии. Съгласно класацията на Световната банка, Ирландия заема 6-то място по обем на БВП на глава от населението и 5-то - съгласно таблиците на Международния валутен фонд (МВФ).

Страната има отличен рейтинг по отношение на директните външни инвестиции, където заема първо място. В периода 1984-2007 г. Ирландия поддържа високи нива на икономическо развитие, засегнати сериозно от финансовата криза през 2008 г., когато пазарът на жилищата й бе на ръба на катастрофата. Тогава страната изпита стагнация на икономическата активност.

Мултинационалните чуждестранни компании играят важна роля в нейната  икономика ангажирайки 23% от работната сила на страната, съставлявайки 14% от първите 20 топ-фирми по размер на годишния оборот и плащайки 4/5 от обема на данъците и таксите. Други важни сектори в икономиката на страната са отдаването под лизинг на пътнически самолети, производството на алкохолни напитки, инженеринга, производството на електроенергия, фармацефтиката, медицинските услуги, софтуера и услугите, финансовите услуги, информационните и комуникационни технологии (ICT), селското стопанство и минно-добива.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини