Честване и дипломатически спор за 9 септември

Градската организация на БСП в София отбелязва 75-ата годишнина от 9-ти септември 1944-та с няколко събития.

Лидерът на БСП - София Калоян Паргов ще присъства в на тържественото откриване на документалната изложба "75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма" в Руския културно-информационен център.

Паргов, членове на Изпълнителното бюро и на Градския съвет на БСП - София, народни представители и общински съветници от групите на социалистите ще поднесат цветя на паметника на Незнайния воин. А след това ще положат цветя и на паметника на Съветската армия.

БЗНС призовава всички свободолюбиви българи да подкрепят на 9 септември 2019 г. пред Руския културно информационен център ПРОТЕСТ срещу опита за манипулиране на историята. Събитието е организирано чрез Фейсбук.

Дипломатическият спор между България и Русия започна във вторник, когато от българското Министерство на външните работи заклеймиха съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма. Изявлението им беше по повод организираната от руското посолство "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

Реакцията на Русия не закъсня - от посолството у нас уточниха, че изложбата няма нищо общо с вътрешнополитическата ситуация в България. Самата Русия пък обяви за "неморална" позицията на МВнР.

В навечерието на 9-и септември от СДС-Бургас и Съюза на репресираните почетоха жертвите на комунистическия режим. Пред паметника до Апелативния съд панихида за душите на загиналите отслужиха представители на бургаското духовенство.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

Последни новини