Съдят лекар хомеопат за смъртта на дете с ушна инфекция

Родителите на седемгодишно момче, починало от отит, след като го лекували само с хомеопатично лекарство, са признати за виновни за неговото убийство. Детето изпаднало в кома и починало от енцефалит на 27 май 2017 г. - три дни след поставянето на диагноза в болницата. Родителите му получиха тримесечна условна присъда.

Предстои Масимилиано Мекози, лекарят хомеопат, с който се консултирали родителите, да застане пред съда. Прокурорите го обвиняват в небрежност, неопитност и че „подценявайки типичната клинична картина на силно сериозна локална инфекция, предписал терапия, основана на хомеопатични лекарства, въпреки симптомите“.

Според обвинението, че той не е извършил "какъвто и да е диагностичен анализ и избягвал да предписва необходимите антибиотични терапии, подходящи за лечение на патологията“.

Марко и Мари Бонифази не давали антибиотици на сина си Франческо, когато той бил диагностициран с инфекция в италианския град Кали. Вместо това двойката се доверила на хомеопат, който „подценил“ сериозността на заболяването, съобщава вестник „Кориере дела сера“. Според дядото на Франческо, родителите му не са имали проблем с конвенционалната медицина, но прибягнали до хомеопатия, тъй като се опасявали, че детето им е приемало твърде много антибиотици след редица заболявания.

Родителите на момченцето били и против ваксините.

7-годишният Франческо издъхнал в болницата в Анкона, където постъпил, след като обикновено ушно възпаление се изострило и преминало в енцефалит. 

След смъртта на Франческо в Италия се заговори за това колко е важно законодателят да се намеси, тъй като в страната ваксините са задължителни. Училищата и детските градини не приемат деца, ако родителите не представят документи за направени имунизации. Майките и татковците антиваксъри обаче опитаха да заобикалят закона и да изфабрикуват сертификати, за което бяха наказвани. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини