Mожем ли всъщност да спрем да мислим?

Тази Сюзън е толкова смешна ... о, трябва да заведа колата на автомивка утре ... угасих ли печката ... защо този човек е толкова шумен ... пръстът ми се чувства странно ... чувствам се сякаш познавам този човек ... показа се слънцето, ду-ду-ду-ду.

Често се оказваме в безкраен мисловен цикъл. И всеки толкова често се опитваме да спрем този безкраен поток от мисли, като си казваме просто да спрем да мислим. Но наистина можем ли изобщо да спрем да мислим?

Зависи от начина, по който определяте „мисленето“, казва Майкъл Халаса, асистент в катедрата по мозъчни и когнитивни науки в MIT. Мисълта, която е резултат от химически сигнал между мозъчните клетки, може да се случи както на съзнателно, така и на несъзнателно ниво, казва той.

Типът на мислене, за който сме наясно, като безкрайните мисли, които се появяват, когато се опитваме да заспим, на теория може да бъде заглушен. Именно това вероятно постига медитацията, казва Халаса.

Но въпреки че това се стремят медитиращите, не е ясно доколко празно състояние всъщност могат да постигнат. "Не знам дали [напълно спиране на мисленето] е теоретично възможно и ако е така, мисля, че би било невероятно трудно да се тества", каза Джулия Кам, когнитивен учен от Knight Lab в Калифорнийския университет в Бъркли.

Но е ясно, че "медитиращите са много по-настроени в това какви са техните мисли", каза Кам пред Live Science. „Така че, когато те са фокусирани върху нещо и умът им се измества, те са много по-добри в това да се насочат към това пренасочване на вниманието.“

Има разлика между това да мислиш и да си наясно, че имаш мисъл, каза тя. Така че, ако попитате някого за какво мисли и той отговори с "нищо", той просто не може да не е наясно, че има мисли, казва Кам. Например, може да сте задълбочени в мисли за връзка или предстоящ тест, и да го осъзнаете едва когато някой ви потупва по рамото и ви откъсне от тях. Хората, които не мислят за "нищо", също могат да имат потоци от съзнателни мисли, които не разказват свързана история, допълва Халаса.

Но мозъкът никога всъщност не спира да "мисли" в по-широк смисъл. Повечето мисли всъщност се случват на заден план, без ние да сме наясно с тях и „всъщност няма начин да изключим тези неща“, казва Халаса пред Live Science.

Ако видите познато лице в тълпата и мислите, че го познавате, може да не успеете да се сетите откъде и като какъв го познавате веднага, каза Халаса. Но може часове по-късно изведнъж да се сетите. Това е резултат от вашето "мислене" на заден план, каза той.

Дори вземането на решения се случва най-вече несъзнателно. Например, понякога това фоново „мислене“ води до това, което наричаме „вътрешно чувство“, каза Халаса. Ние не винаги имаме съзнателен достъп до процеса на вземане на решения на нашия мозък и понякога създаваме история, за да обясним решението - понякога е точна, понякога не е, добави той.

Кам е съгласна, че това как определяш „мисленето“, променя отговора на въпроса. "Ако имате предвид мисленето, като това да имаме вътрешен диалог със себе си, тогава, да, можем да спрем да водим този вътрешен диалог", каза Кам. Но ако мисленето означава да не се фокусира вниманието върху нещо по-конкретно, "мисля, че това ще бъде много по-трудно."

Дори когато четете това, мисленето за мисленето е изпращане на съобщения през верига от неврони в мозъка. Така че, ако по някакъв начин успеем да се спрем да „мислим“ съзнателно или постигнем „празно състояние на ума“ чрез медитация, мозъкът няма да спре. Ще продължи да има мисли - просто няма да сме наясно с тях.

Или ще получим директни послания от мозъка си, без участието на съзнанието. Никой не знае откъде идват необикновените "мисли" на нашия мозък, като вдъхновението, идеите, креативността, просветлението, но определено не са в потока циркулиращи хаотични мисли от ежедневието.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини