Бившият главен редактор на "Дума" за шпионажа: Нямам нужда от адвокатска защита

Толкова са нелепи обвиненията, че аз нямам нужда от адвокатска защита. Това заяви бившият главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов пред NOVA, след като вчера бе разпитан по разследване за шпионаж и работа в полза на друга държава.

Разпитът му е продължил 4 часа и е бил на три пъти. По думите на Борисов са му задавали непрекъснато два въпроса - получавали ли сте пари, давали ли сте информация. Никакъв друг въпрос, но и никакъв факт или доказателство изобщо за разпита не са показани на Юрий Борисов. Той е възмутен от действията на органите, тъй като е свидетел, а като такъв той е привлечен към процесуалните действия, не се води с белезници и не му се прави обиск в продължение на четири часа. Включително и това да му се изземе компютъра, заяви Борисов и допълни, че информация от компютър се сваля за 10 минути.

Юрий Борисов няколко пъти заяви, че иска да му се представи един факт и едно доказателство.

Според бившия главен редактор на партийния вестник в разследването, което се води, има желание за сплашване и то е насочено политически - срещу единствените хора, които последователно критикуват външната политика на България.

"Има поръчка, политическа. Арестувани са хора, които ясно изразяват неодобрението си за външната политика на България, която е папагалска, късогледа и вредна за България", заяви Юрий Борисов и обясни, че винаги, когато не сме били с Русия, сме били зле.

По темата за познанството си с Решетников, Борисов посочи, че е имал контакти, но темите за разговор са били определено по-леки и приятелски. Той си спомня, че са коментирани социологически нагласи, но в общ контекст, а самото социологическо проучване е на вестник Дума от периода 2011 - 2014 г. На въпроса от разпита в един момент, Борисов заявил, че е давал информация за цената на дините на Женски пазар. Според Борисов много се надценява фигурата на Решетников, а с Константин Малофеев той лично няма контакти и не знае Малофеев сериозно и систематично да се е интересувал от работата на движение "Русофили".

На въпрос как се финансира движението, Юрий Борисов първо попита защо той трябва да дава разяснение на една хипотеза, без да има налични доказателства. Иначе по думите му работата на "Русофили" се финансира от различни спонсори по различни теми - за книги, паметници, фестивали и др.

Юрий Борисов заяви, че няма информация за останалите задържани или разпитвани като свидетели, най-малкото защото не разполага с телефона си, който е конфискуван.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини