Руският шпионин Николай Малинов пуснат от ареста срещу 50 бона гаранция /обновява се/

    Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е с обвинение за престъпление срещу републиката, което е повдигнато днес. Той е действал в схема с руски организации за геополитеческата преориентация на България във времето от началото на 2010 година до септември 2019 година.Това обяви на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров. Той уточни, че обвинението срещу Николай Малинов вече е повдигнато, но той е пуснат от следствения ареста срещу гаранция от 50 000 лева. Наложена му е и забрана да напуска страната.

    До разплитането на ситуацията се стига в процеса на друг случай за пране на пари. В хода на това разследване се установява и схемата, в която действа Малинов. В резултат прокуратурата е възложила на ДАНС изпълнение на оперативни мероприятия. Събрани са данни, че схемата се използва за интереси, свързани в различни области от българския обществен и политически живот, както и с дейността на българските държавни органи. По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на България и са опити за влияние върху нейната външна политика.  

    С оглед на защитата на класифицираната информация, в изявлението бяха огласени само фактите, които могат да бъдат оповестени в този момент от разследването и не беше дадено право на медиите да задават въпроси, а за това предупреди още в началото на брифинга главният прокурор Сотир Цацаров.

    Чуждите организации, за които има доказателства, че е действал Малинов са Общество „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания. Председателят на Института Леонид Решетников е със забрана за 10-годишно влизане у нас.

    Заместник -главният прокурор Иван Гешев разкри още подробности по аферата, по която разследването продължава и в момента.

    Досъдебното производство е образувано на 3 юли тази годин, а на 9-те септември с разпореждане на прокуратурата са направени 11  претърсвания на недвижими имоти в София, Брезник и Перник. Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони и много документи, сред които и такив с с пряка връзка към престъпленията на Малинов.

    Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени от руските организации. Плащано му е под различни форми в рамките на схемата за финансиране. От една страна е имало финансиране към него и търговските му дружества, а от друга страна са превеждани пари за определени мероприятия.

    При обиските е намерен  документ -докладна записка на руски, изготвена от Николай Малинов за "необходимата геополитическа преориентация на България или това, което ние наричаме Проект България". В нея той докладва пред руските организации за настоящата ситуация в България и какви мерки мерки трябва да се предприемат за геополитеческата преориентация на България от насочена към Западния свят, към такава с ориентиране към Руската федерация, посочи Гешев. 

    В докладната се посочва още: „Ние концентрираме своите усилия в пет основни направления: дейност на НПО, създаване и поддържане на интернет сайтовете, създаване на собствен телевизионен канал, създаване на влиятелен аналитичен център и създаване на партия, която постепенно ще прерасне в масова електорална сила.

    Гешев посочи още, че от събраните доказателства става ясно, че според Малинов, трябва да се оказва влияние върху политическия живот в страната не явно, а по таен начин.

    Той посочва в докладната си до руснаците и че е нужна сериозна поддръжка за пробив в националното информационно пространство, което е възможно чрез създаването на влиятелен тв канал или агенция. А за това са необходими сериозни инвестиции, отбелязва Малинов. Те са нужни за придобиване на компанията Виваком чрез съдействието на банка ВиТиБи и инвеститор, който да закупи компанията, която обаче трябва задължително да остане под чужд контрол, не-български.

    Развитие на потенциални възможности за икономическото сътрудничество в селското стопанство и развитие на политическа партия, която да се превърне в непреодолим фактор в българския парламент и да се бори за промяна в геополитическата насока на България, са в плана за действие на Малинов. Той обаче предупреждава, че привържениците на тези идеи у нас не могат да се справят сами, без чужда подкрепа от руската държава. Според описаното от Малинов, е необходимо създаването на икономическа основа за постигане на заложените цели. По този повод той заявява в докладната: „Ние сме предприели действие за безвъзмездно прехвърляне на активи на стойност по-голяма от половин милиард евро от страна на обвиняемия в България Цветан Василев към руския бизнесмен Константин Малофеев. Тези активи не трябва да попадат в български ръце, защото българската държава ще се намеси в тяхното владеене и използване“.

    Николай Малинов и Константин Малофеев влизат във връзка по препоръка на ген. Леонид Решетников. А за връзката между генерала и Малофеев има доказателства, че двамата дълги години имат съвместна дейност и участват заедно в различни организации, сред които Общество „Двуглав орел" и Благотворителния фонд „Св. Василий Велики“, поясни заместник-главният прокурор.

    В откритата докладна записка Малинов заявява, че във времето от януари до март 2015 година е постигната договореност за прехвърляне на активи в сферите на: телекомуникациите към компанията Виваком. Дава и информация за икономическото състояние на компанията и заетостта в нея. В сферата на военно-промишления комплекс: предприятията „Дунарит“ и авиоремонтния завод „Авионамс“. В медийния сектор за придобиване са посочени  ТВ 7, Нюз 7 и Супер 7. Малинов докладва, че след сделката за телевизията в сградата на медията се е появил представител на съдебния изпълнител и лично министърът на вътрешните работи. „За съжаление не ни се отдаде да овладеем тази компания, тъй като държавата беше изцяло срещу нас и не позволи регистрация на новия собственик с проруски профил“, отбелязва Малинов.

    Прокурор Гешев обясни още, че по делото има доказателства, че през 2015 година контролирано от Малинов търговско дружество е получило от контролирана от Малофеев компания в Кипър милиони евро, за да се финансират опитите за овладяване на български медии. Според оценката на Малинов най-благоприятни условия имало за овладяването на Виваком за  основа за финансиране на политическия проект, който да води България към ориентиране в посока Русия.

    Прокуратурата разполага и с документ за придобиване на „Дунарит“ от „Емко“ ЕООД. В него се описва схемата на сделка между няколко компании на Цветан Василев и Емилиян Гебрев. Целта е предприятието да стане собственост на Гебрев.

    Открито на руски език е и предложение от Цветан Василев за продажбата на активи на КТБ Груп, в които влизат предприятия, създаващи около 9 % от БВП на България. Тези активи отново влизат във водещи към този момент български компании.

    Налични са и доказателства за тясната връзка между Малинов, Цветан Василев и Малофеев за бизнес планове.

    Малинов докладвал информацията при регулярните си пътувани в Руската федерация на Решетников и Малофеев. В рамките на три години е установено, че той е летял за Русия 30 пъти. На руснаците той подавал информация, а от тях получавал задачи и пари.

    Има договори, в които се посочва, че контролираното от Малинов дружество се задължава да предоставя информация срещу заплащане за теми и аспекти от външната и вътрешната политика на България, Балканите и ЕС.  В тези договори се съдържат данни за поверителност.

    „За мен единствената разделителна линия в българското общество следва да е : дали обичаш страната си или не я обичаш. Дали си българофил или си българофоб. Аз и тези, които стоим пред вас, не мразим никого и нищо. Ние обичаме родината си -България, защитаваме българския национален интерес и спазваме българските закони.“, каза накрая на изявлението си заместник-главният прокурор Иван Гешев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини