КНСБ: 23 млрд. лв. генерирани на сиво, партиите купуват гласове с тези пари

    23 милиарда лева са генерирани от сивия сектор през миналата година в България. Това сочат данните на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция в Хасково.

    "Трябва да си дадем сметка, особено в момента, когато се намираме в предизборна ситуация, какво могат да генерират и генерират нелоялните практики. Нали се сещате, че партиите не купуват гласове с партийна субсидия. Гласовете на изборите се купуват с тези пари основно, които се генерират на сиво. Така, че част от тези милиарди отиват и за подобни изкривявания на демокрацията", заяви Пламен Димитров.

    Той уточни, че посочените приходи са генерирани от нелоялна конкуренция - от хора, които успяват да не плащат данъци, осигуровки на работниците и прилагат всякакви сиви практики, всъщност ползват некоректни и нелоялни предимства на пазара спрямо своите конкуренти, които са на светло.

    Иначе по данни на АИКБ сочат, че като цяло икономиката изсветлява и сивата икономика намалява с около 14 процентни пункта за последните 10 години. От 37-39% през 2008/2009 година е спаднала до 21% спрямо брутния продукт през миналата година. Това ощетява работниците от социални осигурителни права като ще рефлектира и върху пенсионното осигуряване, заявиха от КНСБ. Проста сметка показва, че ако една бъдеща майка получава 1000 лева заплата, а я осигуряват на 560 лева, то тя ще загуби през първата година на майчинството 4800 лева.

    В тази връзка от правозащитната организация са започнали кампания "Сивото убива!". Тя е насочена към пресичането на сивата икономика и недекларираната заетост. Заявиха, че ще настояват за законодателни промени и припомниха, че след дългогодишна битка е криминализирана осигурителната измама. От няколко години в Наказателния кодекс има такъв текст, според който неплащането или неплащането в пълен размер на осигурителни вноски е престъпление и се наказва по съответния ред, но за съжаление няма осъдени. В тази връзка от КНСБ започнали преговори за по-голяма активност от прокуратурата.

    Кампанията "Сивото убива!" е подкрепена от няколко институции и организации. Сред тях е Инспекцията по труда. Шефът на хасковската служба Кирчо Кирев приветства проекта. Той поясни, че най-големият дял от нелоялни практики има в секторите в сферата на строителство, земеделие, ресторантьорство, автосервизни услуги и автомивки, търговия. Той уточни, че в тези сектори най-често се засича полагане на труд без сключен трудов договор. Поясни обаче, че съвместната работа с КНСБ спомага за пресичане на сивия сектор.

    От КНСБ имат няколко предложения към правителството и към работодателите. Те настояват за ежегоден ръст на работната заплата с 12-15% до 2022 г. Тоест средната работна заплата да скочи на над 1850 лева, което ще се доближи до 1000 евро. Искат изпълнение на договорката за заплатите в здравеопазването. Сред исканията е възстановяване на ежегодното договаряне на препоръчителния индекс на растеж на работните заплати в частния сектор, както и връщане на данък на работещите с ниски заплати, например за тези, които получават възнаграждения между 650 и 1000 лева.

    С цел пресичане на сивия сектор от правозащитната организация са направили мобилно приложение "VOX КНСБ, на което гражданите ще могат да подават сигнали за некоректни практики на работодатели и фирми. Приложението вече е изтеглено над 10 000 пъти, подадени са около 50 сигнала, сред които и един от Хасково, заяви Тодор Капитанов - национален секретар на КНСБ.

    Междувременно днес в Хасково е обособен мобилен информационен център на ул. "Цар Освободител" 2, където хората ще могат да разберат повече за своите граждански права.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Я
      Я
      45 -2
      12:20, 11 сеп 2019
      мишките изпълзяха!Какви синдикати сте вие бе милионерчета?
    • 2
      To
      toi
      21 -1
      12:32, 11 сеп 2019
      Съвсем друго си е средната работна заплата, да скочи от около 1850 лв. на близо 1850 лв!
    • 3
      Ма
      мастикаджийката
      41 0
      12:36, 11 сеп 2019
      През комунизма имаше щатни партийни,комсомолски секретари и профпредседатели т.е. мързеливци и тунеядци.Сега тази тенденция не само не е отминала,но се и задълбочава.Разликата е,че някога тези кадри на Партията работеха за добри заплати,а днес са наистина милионери от приватизационни сделки и рекет върху фирмите където законът задължава да има колективни трудови договори. Ако искаме да има някакъв ред трябва така наречените синдикати да бъдат озаптени защото техните номенклатури мислят само за собствения си джоб,но не и за работника.
    • 4
      Да
      да ви ....... невалидната сесия
      11 -2
      15:28, 11 сеп 2019
      много сте ……….. красиви бе Хасково нет
    • 5
      До
      Доню Донев
      22 -2
      15:39, 11 сеп 2019
      "Тримата глупаци", а още по големи глупаци са тези дето им вярват.
    • 6
      А,
      А, защо?
      15 -1
      17:49, 11 сеп 2019
      А, защо няма стачки поведени от синдикатите? Нали "сивото", "сивото в бялото" и т.н. всички нюанси на сиво и бяло, ограбват живота на трудещите се? Аман от синдикални лидери по телевизии и медии!
    • 7
      Bl
      Blessings
      14 0
      20:05, 11 сеп 2019
      Народа е толкова обезверен и смачкан, че трябва вие тримата на снимките много да се постараете и това да продължи за дълъг период от време, така че да стане практика. Работодателите са се самозабравили, точно заради бездействието ви.
    • 8
      За
      Защо
      12 -1
      21:23, 11 сеп 2019
      не им изкарате поименно членовете,за да се види,че нямат никаква членска маса?И защо не кажете плаща ли им държавата?И защо не кажете тези в кои бордове на фирми участват?Хайде Хасковоточканет да ви видим!Това е много по-вонящо от един опикан затвор!
    • 9
      Му
      МУНЧО
      10 0
      09:25, 12 сеп 2019
      Сети ли се някоя журналайка да попита този виден синдикален Член как така е едновременно и работодател(в борда на Албена АД)?
    Последни новини