Малофеев сочи задкулисие и западно разузнаване за русофобска атака в България

Ситуацията със задържането на членове на активисти на българското национално движение Русофили е коментирана от заместник-ръководителя на Световния руски народен сбор (ВРНС), председател на Дружеството за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел", ръководител на групата на дружествата в "Царград" Константин Малофеев. Според него, това е русофобска провокация, близка до грузинската в Тбилиси. "Ушите на западните разузнавателни служби стърчат зад всичко това", обяснява Малофеев пред сайта "Царград".

Сайтът обяснява, че в България, след неотдавнашно провокативно изявление на МВнР за ролята на Русия във Втората световна война и победата над фашизма, гръмва нов скандал със задържания, разпити и претърсвания на активисти на местното национално движение "Русофили". По-специално е съобщено, че Юрий Борисов, секретар на движението на бившия главен редактор на вестник "Дума", е задържан, след което е освободен "без повдигнати обвинения".

Освен това от дни, според наличната информация в "Царград", не е имало връзка с председателя на движението Николай Малинов. Изданието "Руска България" съобщава, че са извършени обиски в офиса на движението и в къщата на Малинов.Малофеев коментира тази ситуация, подчертавайки сходството на събитията в София и Тбилиси.

"Изявлението на българския външен министър и преследването на русофилите, разбира се са брънки на една верига, която насърчава русофобската провокация, близка до грузинската. Те искат да скарат братските руски и български народи", подчертава той. 

Според него, затова първо е направено провокативно изявление (за ролята на Русия в разгрома на нацизма в Европа през Втората световна война). "След това хората, които възразяват срещу това в България са задържани, за да предизвикат съответна реакция, още по-бурна реакция в Русия, за да се разделят още повече руснаците и българите", обяснява Малофеев.

"Това е скандално изявление на български дипломати за откриването на изложба в София за 75-годишнината от освобождението на Източна Европа на българското външно министерство, което предизвика остри критики и крайно негативна реакция от страна на руското Министерство на външните работи".

По-специално руските дипломати отбелязват, че "тази изложба няма нищо общо с днешния български политически дискурс или отделни политически сили, така че донякъде сме обезкуражени, че можете да правите всякакви официални изявления, преди да се запознаете със самата експозиция".Малофеев е сигурен, че официална София няма да може да скара двата народа.

"Ние добре знаем, че зад всичко това стоят ушите на западните разузнавателни служби и тяхното клеветничество в България", посочва той обяснявайки задкулисие на русофобска провокация в България. "Ние внимателно наблюдаваме ситуацията и разбира се, няма да позволим да подтискат приятелите ни по незаконен начин."

"А в същото това време, докато българските сили за сигурност "ловят" русофили, Букурещ и София ускоряват програмите си за модернизиране на въоръжените сили. Както отбелязва Defense News, това се прави на фона на "страх от Русия, която видимо засилва силите си в Черно море", обяснява сайтът "Царград"."Наред с други неща, България и Румъния заменят съветската военна техника с нова, основно европейско или американско производство", допълва сайтът.

"Включително планирана е и подмяната на изтребители, вместо руските МиГ-29 българските ВВС може да получат F-16 блок 70. Тези американски самолети, макар и модернизирани, но, както военните експерти неведнъж отбелязват, са по-скъпи и от изтребители пето поколение", обяснява "Царград".

Според тях, "официална София е загрижена не само за Черно море, но и за връщането на Крим в Русия, което е преди пет години в резултат на референдум".

"България вярва, че дестабилизацията на региона и незаконната анексия на Крим (резултатите от референдума не се признават в Украйна и в западните страни. Полуостровът се счита за "анексиран" и "окупиран" от Русия - "Царград"), води до постоянно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион", коментира за "Царград", доцентът по национална и регионална сигурност в УНСС в София Цветан Цветков.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини