Шефът на "ТАД груп" Иван Тодоров с още едно обвинение

Ново обвинение е повдигнато на шефа на "ТАД груп" Иван Тодоров, който е в ареста заради хакерската атака срещу НАП. Досега той беше обвинен в подбудителство към кибертероризъм. Днес той направи нов опит да излезе на свобода, но съдът неочаквано отложи решението си за утре.

Прокуратурата обвини бизнесмена и като организатор на престъпна група, създадена с користна цел. Според държавното обвинение той е карал подчинените си да търсят уязвимост в различни сайтове, за да ги принуди да сключат договори с неговата фирма. Служителите на фирмата трябвало да му докладват всеки ден какви опити да хакнат различни компании са правили, като имало списък с големи български сайтове. За да ги следи изкъсо, Тодоров наредил камерите в офиса да гледат в компютрите на подчинените си. 

От защитата контрираха, че новото обвинение е абсурдно, тъй като изнудване не е извършвано, а има само за подозрения за такива намерения. Нито един от разпитаните свидетели не твърди, че е рекетиран или принуждаван да плати, допълниха адвокатите на Тодоров.

В началото на август собственикът на "ТАД Груп" беше освободен срещу парична гаранция от 100 000 лева, но прокуратурата обжалва и по-горната съдебна инстанция го върна в ареста.

Обвиняеми за хакерската атака срещу НАП са още търговският директор на фирмата Георги Янков и служителят Кристиян Бойков, който според прокуратурата е извършител на извличането на данни от НАП. Според разследващите обаче поръчител на престъплението е именно Тодоров. Затова и той е в ареста, а другите двама бяха освободени.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини