Две елитни училища в Кърджали с общо тържество за първия учебен ден, 1310 ученици прекрачиха школския праг

    Две елитни училища в Кърджали посрещнаха първия учебен ден с общо тържество. Общо 1310 ученици прекрачиха школския праг. 55 бяха първокласниците, а 156 осмокласниците.

    По традиция и тази година Езикова гимназия „Христо Ботев” и Основно училище „Св.св.Кирил и Методий” организираха общо тържество. Изявени ученици изнесоха програма. Общи бяха и гостите. За да уважат педагози, ученици и родители бяха дошли Веселина Тихомирова,зам.-кмет на Община Кърджали; Ангелина Костова, началник отдел в РУО-Кърджали; Антония Костова от Областна администрация-Кърджали; Златка Пеньова,директор на ОДК,  Яни Янев,председател на Тракийското дружество „Димитър Маджаров” и Йордан Митев,председател на НЧ”Тракия 2008”.

    Точно в 9,00 ч.под звуците на националния химн гвардейци издигнаха българския трибагреник.

       Директорът на Езиковата гимназия Маноил Димитров връчи ключа на знанието на осмокласничка, а директорката на основното училище Мариана Пеева удари първият учебен звънец.

        В приветствието си към ученици, преподаватели, родители и гости Мариана Пеева ,посочи че първият учебен ден е символ на почитта на българина към знанието и образованието.Тя отбеляза, че най-развълнувани са първокласниците , които получават първите си буквари и полагат началото на нови приятелства. Предстои им дългият път на образованието в иновативно училище.

     Маноил Димитров отбеляза, че днешният ден е символ на просветното начало и на духовното съграждане. Призова в новата учебна година да се влезе с усмивка и вяра. Той определи гимназията като голямо семейство. Посочи някои от учениците,които са гордост на училището,сред които и европейският шампион по бокс Ергюнал Сабри.

      Зам.-кметът Веселина Тихомирова поздрави присъстващите.Тя поднесе поздравителен адрес от името на кмета на Община Кърджали инж.Хасан Азис. В него се подчертава, че всичко започва от знанието, че училището ще стане втори дом за първокласниците. То готви своите възпитаници  за най-трудните уроци-житейските.

      Антония Костова прочете поздравителен адрес от областният управител Никола Чанев. Той пожела всички ученици,педагози и родители да се заредят с позитивизъм през новата учебна година. В адреса се разказва притчата за широкия кръгозор и свиването му до обикновена гледна точка. Поуката-учениците да разширяват кръгозора си.

      Ангелина Костова поздрави присъстващите от името на началника на РУО Гроздан Колев. Прекрасно е когато човек мери живота си не с календарни, а с учебни години,се казва в поздравителния адрес.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини