Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

Испанският премиер Педро Санчес потвърди във вторник, че Испания ще проведе предсрочни парламентарни избори на 10 ноември, предаде El Pais. Това са четвъртите избори за четири години.

Политическите лидери прекараха последните два дни в срещи с крал Фелипе VI, който обяви чрез изявление във вторник вечерта, че няма да предлага кандидат за друг вот. След завършването на кръга от срещи sс лидерите на парламентарно представените партии, говорителят на Конгреса Меритсел Бате се срещна с краля, за да обсъди заключенията си. След тази среща кралската институция излезе с официално изявление, в което казва, че кралят няма да представи свой кандидат. В документа, прочетен от Фелипе VI, „се стигна до заключението, че няма кандидат, който да разчита на необходимата подкрепа на Конгреса“.

Консултациите приключиха. И резултатът е ясен: в Конгреса няма мнозинство, така че страната е обречена да повтори изборите през ноември, заяви Санчес на пресконференция.

Санчес, който е лидер на Испанската работническа партия на социалистите, които спечелиха, обвини опозиционните партии за провала на преговорите. Преди дни той отхвърли последното предложение на крайнолявата партия "Подемос" за коалиционно правителство.

Парламентът ще бъде разпуснат следващата седмица и ще бъдат проведени повторни общи избори за 10 ноември.

Един последен опит обаче все още е възможен, пише изданието. Последният момент, в който може да се проведе гласуване, е до полунощ на 23 септември. Това означава, че кралят все още може да предложи кандидат, ако политическите партии в Испания го информират, че някой има подкрепа, но те би трябвало да направят това между сряда и четвъртък тази седмица, заради процедурата.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини