Глобяват „Траш еко пак“ за неизвозения навреме боклук от ТЕЦ „Марица 3“

Между 2 хил. и 20 хил. лв. санкция по Закона за опазване на околната среда ще бъде наложена на сливенското ООД „Траш еко пак“ за закъснение при премахването на боклука, складиран на територията на ТЕЦ „Марица 3“. Тепърва ще се уточни размера на глобата, която ще съответства на забавянето по издаденото от Регионалната инспекция по околната среда и водите -Хасково предписание. Крайният срок за извозването на тоновете отпадъци беше 15-ти септември. Екоинспекторите са проверили ситуацията ден по-късно и са установили, че боклукът се прибира, но площадката не е изчистена напълно. Към този момент процесът още върви.

По сигнал на граждани и след публикации в медиите РИОСВ- Хасково направи за първи път проверка на място на 19-ти август и завари 622 т. частично балирани, нееднородни отпадъци.

Граждани сигнализираха и днес в редакцията на Haskovo.net, че боклук още има на площадката на ТЕЦ-а и споделиха опасения, че е възможно отпадъците да са горени, тъй като имало усещане за замърсеност на въздуха. „Имам алергия и силно се съмнявам, че въздухът е замърсен, понеже го усещам“, оплака се Севдалина Петева. Тя дори подозира връзка между твърденията си и неработещото електронно табло на общината, което дава и информация за стойностите на запрашеност във въздуха.

От РИОСВ посочиха, че към титуляра на регистрационния документ за извършване на дейности с отпадъци на площадката, разположена на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ - „Траш еко пак“ ООД, е изпратено писмо за получаването на акта за неизпълнение в срок на предписание на 25 -ти септември. Следва издаването на наказателното постановление и определяне точния размер на глобата.

От екоинспекцията увериха, че автоматичната измервателна станция в Димитровград работи и няма отчетено замърсяване на въздуха, стойностите са в норма и дори днес са под обикновено регистрираните.

От РИОСВ-Хасково съветват гражданите, които искат адекватно да се информират за нивото на замърсеност да използват данните от интерактивната карта на сайта им през Системата за информиране на населението за качеството на амосферния въздух.

Стартирана е и процедура за обследване състава на отпадъците, по която трябва да се произнесе Международна акредитирана лаборатория. До момента боклукът е деклариран, като отпадък в „зеления списък“- подлежи на свободно преминаване и не подлежи на нотификация от страна на държавата, посочи министърът на околната среда Нено Димов от трибуната на Народното събрание по време на парламентарния контрол миналата седмица.

Ако след експертизата се окаже обаче, че тоновете отпадъци от площадката на ТЕЦ „Марица 3“ са с опасно съдържание, те ще бъдат върнати в страната на произхода си-Италия.

Все още тази експертиза не е готова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    Георги
    9 -1
    22:54, 20 сеп 2019
    Гласувайки на местните избори за представителите на листата на БДЦ - Български демократичен център, партията на Ковачки , гласуваме за боклуците и бунищата които създадоха в цялата страна , създадоха проблеми и в нашата община Димитровград.
    Тези ,които мълчаливо заради дребен пост са готови да пожертват здравето на хората и трагичното е , че и на техните семейства.
Последни новини