Квантовият компютър на Google постигна "квантово надмощие"

Google казва, че е успял да постигне „квантовото надмощие“, основен момент в развитието на квантовите компютри. Компанията публикува постижението в документ, публикуван на уебсайта на НАСА, който по-късно беше премахнат, според Financial Times.

Документът, озаглавен „Квантово надмощие с помощта на програмируем свръхпроводящ процесор“, подробно обяснява това, за което Google казва, че е първото изчисление, което може да се извърши само с квантов процесор. Financial Times се запознал с документа, преди да бъде премахнат.

Квантовите изчисления по същество са следващият голям скок в изчислителната мощ. Доскоро само теоретично, това бързо се превръща в реалност.

При въпросните изчисления квантов компютър да извърши изчисление, което доказва случайността на числата, произведени от генератор на случайни числа. Компютърът успя да се справи със задачата за 3 минути и 20 секунди. За сравнение, същите изчисления ще отнемат на най-бързия суперкомпютър в света за приблизително 10 000 години.

Обявеното „квантово надмощие” означава, че компютърът е в състояние да постигне нещо, което отнема на класически компютър многократно повече време.

"Това драматично ускорение спрямо всички известни класически алгоритми осигурява експериментална реализация на квантовото превъзходство в изчислителната задача и обявява появата на дългоочакваната изчислителна парадигма“, се казва в документа.

Компютърът на Google, наречен Sycamore, има 54 свръхпроводящи кубита.

Въпреки постигнатото, много експерти казват, че е твърде рано да празнуваме. Въпреки че Sycamore може би е бил успешен в изпълнението на тази една задача, вероятно е бил обучен да се справи с тази задача, което означава, че няма да бъде толкова успешен при други, с които не е бил обучен да се справя.

Google не е единствената компания, която в момента работи върху квантовите изчисления, отбелязва The Verge.

На изложението за потребителска електроника през януари тази година IBM обяви първия наличен в търговската мрежа квантов компютър. Наречен IBM Q System One, компютърът е с размерите на микробус. Всъщност не можете да закупите физическия самия компютър, а компанията предоставя компютърната мощност на компютъра на разположение през облака.

IBM System One е 20-кубитова машина и понастоящем се помещава в компютърния център на IBM в Poughkeepsie, Ню Йорк.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини