Златното сечение в пропорциите на човешкия череп установиха учени (видео)

    Ново проучване твърди, че размерите на нашите глави са в съответствие със златното сечение - това специално число със славата на "формулата за красота".

    Златно сечение (известно още като златна пропорция, златен коефициент или божествена пропорция) е ирационално число в математиката, което изразява отношение на части, за които по-голямата част се отнася към по-малката така, както цялото към по-голямата. То се отбелязва с гръцката буква φ и има стойност приблизително равна на 1,618.

    Златното сечение е не само математическо понятие, но е символ за красота, хармония и съвършенство в изкуството, науката и природата. Терминът „златно сечение“ е въведен от Леонардо да Винчи като пропорция за „идеалното човешко тяло“. То е било познато на египтяните и древните гърци още в античността. Представата за хармония и отношение е в основата на философските идеи на Питагор. Египетските пирамиди и Партенонът са пример за използването на пропорцията φ в архитектурата. 

    Но заслужена ли е славата на златното сечение?

    В това ново изследване невролозите на Джон Хопкинс Рафаел Тамарго и Джонатан Пиндрик твърдят, че се случва нещо интересно, що се отнася до мозъчната ни кутия, а златното сечение може да е знак за изтънченост.

    "Развивайки се в продължение на хилядолетия, човешкият череп олицетворява елегантна хармонизация на структурата и функцията", пишат те в своята статия, която сравнява 100 физиологично нормални човешки черепа със 70 на шест други бозайници.

    Особен интерес представлява линия, която свързва точка на носните кости с малка издутина в тилната част на главата.

    Точката, в която тези странни зиг-заги, които виждате на черепите, се събират заедно, е наречена брегма. Измерват се и разстоянията от носната кост до брегмата, а след това от брегмата до тилната издатина.

    Тези характеристики на средната линия не са случайни - всички те били избрани за представителни разстояния,  тъй като съответстват на важни основни невронни структури и кръстовища както при хората, така и при животните.

    Според изследователите, ако разделите разстоянието от брегмата до вътрешността на разстоянието от носния възел към брегмата и след това разделите размера на назионалната дъга с разстоянието на брегма-тилна издатина, двете числа образуват съотношение на приблизително 1.6.

    За Тамарго и Пиндрик 1.6 е интригуващо близо до златното съотношение или 1.618 ... (точките тук означават, че числото е безкрайно, въпреки че обикновено е закръглено при 1.618). Достатъчно близо, за да подозирате, че се случва нещо интересно, смятат учените.

    "Другите бозайници, които изследвахме, всъщност имат уникални съотношения, които се доближават до златното сечение с повишаването на изискаността на видовете", казва Тамарго.

    "Ние вярваме, че тази констатация може да има важно антропологично и еволюционно значение."

    Точно какви могат да бъдат тези последици, не е съвсем ясно. През последните години златното сечение е откривано при всички видове физиологични структури - от сърцето до кръвните ни клетки, което повдига въпроса дали то е някак биологично специално.

    Фи със сигурност е доста елегантна фигура. Направете две измервания, по-голямо число (a) и по-малко число (b). Те образуват съотношение - a: b.

    Сега ги съберете, така че да получите (a + b).

    Ако съотношението на (a + b): a е същото като a: b, поздравления, можете да се насладите на божественото съотношение връзката между двете, a и b.

    През 1509 г. математикът Лука Пачоли смята, че тази връзка е толкова златна, че всъщност прави нещата да изглеждат красиви, когато се прилага геометрично.

    Извън чистата естетика има и твърдения, че златното съотношение представя по-дълбоки истини за функционирането на естеството.

    Казано е, че спираловидната раковина на наутилуса следва златното сечение под формата на "златна спирала". Това важи и за тайфуните. В музиката композитори от Моцарт до Дебюси подчиняват своите композиции на златното сечение (или на числата на Фибоначи). Дори красивите лица са количествено определени чрез прилагане на това мистично число в различни пропорции.

    Въпросът остава обаче: Вселената и еволюцията обичат ли фи?

    Има и много скептицизъм. През 2015 г. професорът по математика Ив Торънс от колежа Randolph-Macon в САЩ заяви пред The ​​Independent, че "идеята, че има този един перфектен правоъгълник [въз основа на златното съотношение],  ... и се отразява в човешкото тяло, това е едно от най-глупавите неща. Човешките същества са толкова различни."

    Това изследване е публикувано в The Journal of Craniofacial Surgery.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини