Турция нанесe въздушни удари в североизточна Сирия

Турция е нанесла удари от въздуха срещу позиции на кюрдски отряди в североизточна Сирия. Нападението става часове след като Съединените щати обявиха, че няма да се противопоставят на турско настъпление, а американските войници в района се изтеглиха.

Атакувани са позиции близо до граничния пункт "Семалка" между Сирия и Ирак, който е под контрола на кюрдските бойци от Народните отряди за защита (YPG).

Всички подготвителни действия за евентуална военна операция в Североизточна Сирия са завършени, обяви по-късно турското министерство на отбраната в Туитър, предаде Ройтерс. Установяването на "сигурна зона" е съществено за приноса към налагане на мир и стабилност в региона, както и за това сирийците да живеят в безопасност, допълни министерството.

Подготовката за операция в Сирия е завършена, обяви турското министерство на отбраната

Кюрдските сили поеха основната тежест на кампанията по суша срещу ИДИЛ, но са смятани за терористи от турското правителство.

Внезапното решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли американски войски от границата на Сирия с Турция беше остро разкритикувано от американските законодатели, а към Турция бе отправено предупреждение за безпощадни санкции в случай, че се възползва от ситуацията.

Тръмп увери, че не взема страната на Турция и допълни, че е предупредил турския президент да не предприема действия, които да навредят на "нашите хора." Миналата година през декември Тръмп обяви изтегляне на американските войски от Сирия, но след вълна от критика се отказа от намерението си. Тогава министърът на отбраната Джеймс Матис подаде оставка.

Междувременно високопоставен представител на администрацията, цитиран от световните агенции, заяви, че САЩ не започват пълно изтегляне от Сирия. Към този момент само около 50 войници са преместени в границите на страната, за да се избегнат вреди, посочи той.

Това не представлява изтегляне от Сирия, подчерта той.

По думите му Пентагонът е обяснил на турската страна, че пълномащабна инвазия би била "лоша идея" и Анкара ще понесе отговорността за евентуална хуманитарна криза или възраждане на "Ислямска държава".

Представителят на Вашингтон допълва, че решението на президента Доналд Тръмп не е зелена светлина за избиване на кюрди, отбелязва ДПА.

Тръмп е предупредил турската страна, че е недопустимо да се нанасят удари по американски военнослужещи или съюзници на Вашингтон в Сирия.

По думите на Тръмп в "малкия сектор", където Турция е започнала операция, е имало 50 американски военнослужещи, допълва ТАСС.

"Не искам те да бъдат ранени или убити, да им се случи нещо. Казах на президента (Реджеп Тайип) Ердоган: Не причинявайте вреди на никой от нашите хора или ще имате големи проблеми", заяви американският президент.

Военни действия в Североизточна Сирия ще се отразят негативно на усилията на международната коалиция за борба с "Ислямска държава", предупреди европейският топ дипломат Федерика Могерини в Туитър.
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини