Сабахатин Гьокче – човекът, който се опълчи срещу застоя в Джебел

    Малцина знаят, че той е изпъден от България и обявен за невъзвращенец, заради ролята му в Майските събития от 1989 г. Още по – малко са тези джебелчани, които помнят, че именно ръководените от него шивачки застават с телата си, когато жителите на Джебел излизат на първи протест срещу тоталитарната власт. Той не говори за това. И не парадира.

    Това е предприемачът и общественик Сабахатин Гьокче. Роден през 1961 г. Тръгнал от с. Църквица, Джебелско от род на юруци, развили дребна търговия, днес той е един от водещите предприемачи в сферата на текстила.  Към днешна дата е работодател на 200 човека.

    Сабахатин Гьокче завършва Техникума по цветна металургия в Кърджали, работи като монтьор в завод „Комсомолец“, където претърпява трудова злополука. Преориентира се към фината механика. При откриването на цех на текстилния завод „Буря“ го привличат за началник. Завършва Техническия университет в Габрово, със специалност „Техника и технология на текстила“. Продължава да учи и до днес. Дипломира се във Варненския свободен университет със специалност „Международен мениджмънт“,  завършва магистратура по кръгова икономика.

    Съдбата му е изпълнена с превратности. На 19 май 1989 г. , вече утвърден ръководител при него отиват шивачките от цеха в Джебел. Искат разрешение да протестират. Той не ги спира. Напротив. Насърчава ги, но с едно условие да не се подават на провокации и да няма ексцесии. Обвиняват го, че от неговия факс тръгва декларация до Виенската конференция, но той не продумва  за това. Привикван  е многократно на разпити в участъка. След две седмици той и семейството им са натоварени на милиционерски автомобил и стоварени на Капъ куле. Без право да се завърнат.

    Започват митарствата му в Турция. Първоначално го ангажират във фабрика в Истанбул. Приема работа в Одрин, като ръководител на шивашко предприятие. Репутацията му на специалист е безупречна. Работи допълнително в своя работилничка като механик, търси вода с багета. Но България го тегли. И когато Алиосман Сьонмез и неговите съдружници го канят да оглави голямо предприятие в родния Джебел приема. Знае, че хората в родопския град нямат препитание. Иска да помогне. Оглавява Сьонмез интернешенъл, която с периферните цехове наброява 1200 души персонал.

    През 1998 г. прави своя фирма „Идеал фешън“, която ръководи вече двадесет години. Така продължава семейната традиция-прадядо му е бил абаджия и е обличал цяло Джебелско.

    Успехите не го главозамайват. Не забравя, че е започнал да се труди от четиригодишен на тютюневата нива, както и предупреждението  на майка си: „На парите няма да робуваш!”.

    Затова помага от сърце. Изцяло ремонтира и оборудва стая в интензивното отделение на момчилградската болница „Д-р Сергей Ростовцев“. Помогна за набавянето на нова техника за общинската болница в Ардино.

    Вниманието му обаче е насочено преди всичко към нуждите на земляците му от Община Джебел.

    Сабахаттин Гьокче дава пример за публично-частно партньорство в микрорайон с. Мишевско  в навечерието на Новогодишни празници през 2018 г. В продължение на 3 дни дузина местни жители със свой труд изкърпиха отсечка от пет и половина километра на шосето Папрат – Мишевско. Общо петдесет тона асфалт бяха вложени в дупките.

    Организаторът на проявата Мохамед Махмуд сподели,  че подобен ремонт не е извършван в последните години. Получихме разрешение от Областното пътно управление. Привлякохме фирма „Графит комерс“, която осигури техника и резултатът е налице. Асфалтът осигурихме от спирка „Джебел“. Пътят не е ремонтиран  от 40 години. От 4 не е полаган грам асфалт, посочи Мохамед Махмуд. Той е категоричен, че по пътя на публично-частното партньорство, не само за Нова година могат да стават чудеса. Мохамед Махмуд посочи, че средствата за асфалта и заплащането на работници и техника са осигурени от предприемача и общественик Сабахатин Гьокче. Доказахме, че с малко средства и при добро желание нещата се случват.

    Сабахаттин Гьокче подари 200 пейки  жителите на община Джебел. Той е закупил с лични средства пейките и ги е предостави на своите земляци. През последните месеци те са разположени в кварталите на общинския център Джебел и в оживените центрове на селата.

    От дарението се възползват всички-и млади и стари. Най-често обаче на седянка се събират възрастните жени. Те прекарват дълги часове в раздумка.

    Истински празник спретнаха в  Мишевско жените  от селото. Те приготвиха трапеза и поканиха на нея  Сабахатин Гьокче,   който обнови водопроводът към селото и възстанови нормалното водоснабдяване. Домакините от Мишевско  бяха най-засегнати от водната криза, защото страдаше къщната им работа. Инициативен комитет събра подписи под благодарствено писмо, адресирано до Себахатин Гьокче, в което се отбелязва: „Приемете нашите най-сърдечни благодарности за помощта и подкрепата, която проявихте за разрешаването на един жизненоважен проблем на жителите на кметство Мишевско-недостига на питейна вода, въпреки системния режим на водоподаване…С Вашата помощ, ангажираност, съдействие, финансиране се стигна до дълго чаканата реконструкция на цялото трасе, почистването на кладенците, подмяна на всички етернитови тръби и замяната им с пластмасови.

    Посланик е пред институциите за подобряването на шосейната мрежа. Прокара трасе  за достъп до махала в Генерал Гешево. Багерът му работи във всички села, където имат нужда от техника. Дарява пари на храмовете в Джебел, без да дели църквата от джамията. Води християни и мюсюлмани на екскурзии до храмове в Одрин.

    Сабахаттин Гьокче редовно прави дарения на домове за възрастни хора, както и на защитени жилища за деца в неравностойно положение. Мисли и за децата спортисти. Дари с екипи, топки и врати футболен тим в Джебел.

    Вярва в неограничените възможности на стореното добро. От години помага със средства на младия Златко от Велинград, който е парализиран след неуспешна операция. Купува му специално легло, поръчва му и вана. Осигурява лекарствата. Вярва, че младият мъж ще може отново да ходи.

    Затова мотото на предизборната кампания на Сабахаттин Гьокче, който е независим кандидат за кмет на Община Джебел е „Аз вярвам. Ако повярвате и вие ще успеем!”. Сабахаттин Гьокче призовава своите земляци и симпатизанти: Гласувайте на 27 октомври с номер 67  в интегралната бюлетина.

    Георги Кулов

    Купуването и продаването на гласове е престъпление.

       

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Последни новини