Държавата застава зад гърба на работещите в Неохим, заяви зам-министър Станков

    На 11 октомври в димитровградския торов завод Неохим се проведе тристранна среща между управлението на завода, синдикалните представители в завода и заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков, придружен от представители на Булгаргаз.

    Срещата е ден след протеста на работниците от предприятието, който се проведе вчера от 17: 00 часа пред завода. Синдикати и служители от Неохим излязоха на протест,  за да защитят работните си места и основните им искания бяха за намалянена цената на газа в България с 30%, за да излезе дружеството от лошото финансово състояние, в което е изпаднало,  и да прекрати плануваните съкращения на персонал. Природния газ е една от основните компоненти на продукцията на торовия завод, като цената му се явява близо 80% от себестойността на крайния продукт на завода.

    Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков пое ангажимент пред синдикатите, че категорично правителството застава зад гърба им и ще търси начини за справяне със ситуацията, като на първо време ще се организира Работна група към Министерството на енергетиката, с цел подкрепа на торовия завод „Неохим“ и да не се допусне фалит на предприятието и запазване работните места служителите му. Очаква се тя да бъде сформирана до края на месеца, като в работата ѝ ще бъдат включени и синдикатите на предприятието, както и представители на други министерства. Паралелно с това ще се водят разговори и с ръководството на „Неохим“, в търсене на изход от тежкото положение. Но в този момент няма как цената на синьото гориво да бъде променена, тя се контролира от КЕВР за всяко тримесечие, а тепърва предстоят преговори между двете страни – Булгаргаз и Газпром,  за определяне на нови цени на горивото. Най-рано можем да очакваме нова цена на синьото гориво от началото на 2020 година, но никой не може да поеме ангажимент за нейната стойност,  стана ясно на срещата.

    По отношение на проблемите, разисквани днес,  заместник-министърът Жечо Станков заяви, че „Основните две теми в момента при тях са цената на газа и цената на емисиите, които трябва да заплащат. Действията, които сме предприели в насока за цената на газа са, че от началото на годината сме внесли над 300 млн. куб. м газ от друг доставчик, извън доставките на „Газпром експорт“. Тези количества, внесени чрез терминалите за втечнен газ, ни помогнаха, въпреки повишаването на цената на долара и тази на петролните деривати, да задържим цената на газа стабилна, а не да я повишаваме. В момента изграждаме и стотици километри нови газопроводи с шанс да се даде възможност нови доставчици да имат достъп до нашия пазар. “, посочи заместник-министърът на енергетиката. От началото на следващата година предстои да заработи борсата за търговия с природен газ, която ще съдейства за по-конкурентни цени“, каза още заместник-министър Станков. „Булгаргаз“ ЕАД има подписан договор за доставки на природен газ от азербайджанското находище „Шах Дениз“ 2  в размер на 1 млрд. куб. м. годишно. „Това е една трета от потреблението на страната“, допълни той.

    Зам. – министърът подчерта, че държавата прави всичко по силите си за подкрепа на българските предприятия. „Доволен съм от градивния диалог, който проведохме. Тук съм да уверя всички, че държим на химическата индустрия. От 2015 г. държавата е намалила разходите на дружеството за ел. енергия с над 8 млн. лева.

    Заместник-министър Станков показа и справка от данни на ЕК, според която България е в топ 3 за последното тримесечие на ниска цена на газа за индустрията.

    Синдикалните лидери в „Неохим“ от „АХА“, Независимия синдикат, „Защита“ и „Подкрепа“ излязоха неудовлетворени напълно от провелата се среща. Те заявиха, че в крайна сметка дори и да има добра воля, няма конкретни резултати по исканията им.

    Дори и да няма възможност за бърза реакция по двете основни теми,  поставени на масата за цената на газа и сумите за въглеродните емисии, те смятат, че държавата може да се намеси и с други механизми, за да облекчи ситуацията в „Неохим“ и да се помогне на дружеството. Една от тях би могла да е например да се коригира цената от 500 хил. лв. на месец за такса „тръба“, която се заплаща от предприятието на „Булгаргаз“ за самата доставката. „Щом като не може да се действа с големи стъпки, могат да се направят малки, но ефективни. “, категорични са синдикатите.

    „Колко ще се свърши, какво и кога, предстои да се види. Дойдоха да успокоят напрежението, дадоха ни да разберем, че е възможно след Нова година да има възможност за намаляване на цената на газа, но нищо повече няма конкретно. Благодарни сме, че дойдоха на срещата, но сега вече искаме и конкретни действия, не само нещата да останат в сферата на пожеланията и добрите намерения“, посочи Хубен Хубенов, синдикален лидер на „АХА“.

    Въпреки провелия се протест и срещата с зам. – министъра Жечо Станков, както и представители на Булгаргаз, все още остава висящ въпроса, дали ръководството на предприятието ще изпъни плановете си за съкращения на персонал поради влошеното си икономическо състояние. По думите на синдикалните лидери, в момента в „Неохим“ работят около 750-800 души, а от началото на годината съкратените работни места са около 150.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (15)

    • 1
      Пе
      Петър Кръстев
      18 -13
      19:37, 11 окт 2019
      Огромна грешка на министъра и "Държавата". От този момент този министър тръгна надолу...... Проблем в завода няма. Проблем има този, който го управлява. Всичко случващо се там е напълно закономерно и логично на фона на безумните престъпления изрършвани в Неохим в последните години. Ходете си, още по-добре.
      • Вл
        Владимиров
        10 -5
        23:56, 11 окт 2019
        Постигнаха си целта . Изкараха хората за да правят политика. Както винаги тази фамилия употреби хората от димитровград за личните си цели. Защо обаче държавата им се върза не е ясно. иначе извиването на ръце от адашите на Димитровград продължава.
      • Ол
        Олег
        5 -3
        08:35, 12 окт 2019
        Ако т.нар. държава не пази поне формално индустрията то какво ще пази изобщо?
        Тези отворени приказки за лични цели да идат да ги кажат на КОЙ!
    • 2
      Хх
      ХХХ
      9 0
      21:12, 11 окт 2019
      Защо газът в България е с 30% по скъп от останалите източноевропейски държави? Дали защото продължаваме да имаме една тръба за снабдяване с газ? Дали защото втората тръба, за която предстои да платим милиарди ще доставя газ от същия източник? Дали защото доброволно се отказваме от над един милиард неустойка на "Газпром" затова, че своеволно ще спре да доставя газ според договора, който имаме - през Украйна и Румъния? Дали защото "Газпром" продължава да има монопол върху снабдяването на България с газ и арогантно продължава да налага монополни свръхцени върху българската държава? Както го прави "Лукоил" с практическия си монопол в дистрибуцията на течни горива в България. Докога ще търпим безочливото източване на българските ресурси от бившия ни имперски господар, който продължава да упражнява имперска власт върху нас?
      • Ол
        Олег
        3 0
        22:43, 11 окт 2019
        Да!
        Само, че трябва да се покаже на Дондуков до къде води това. Но за да се види протеста от прозорците на ББ трябва да е преди изборите. Обаче още на 24ти ще стане напечено заради "избора" на Гешефт. Следователно ако не идат другата седмица вече са закъснели за истински протест.
    • 3
      Ди
      димитров от сот
      7 -7
      16:59, 12 окт 2019
      А къде е прокуриста на завода,или се готви пак да изгуби изборите.На този мазохист не му ли омръзна Иво да му набива канчето.
      • Ол
        Олег
        3 -1
        09:59, 13 окт 2019
        Ама Иво Димов като спечели пак та кой пак ще загуби?! Населението на Димитровград. Щото като си сам на върха на града няма кой друг в София да ти прави ПР-а и трябва сам самичак. Да беше София или Пловдив или Варна цъфнали, че да пробутваш тези герберски глупотевици!
    • 4
      Ма
      Марина
      5 -5
      20:29, 12 окт 2019
      Не съм сигурна,че представителите на синдикатите имат капацитета да водят разговори с представител на министерството.Какво може да защити бившият комсомолски Мишо Янев от "Защита".Може само да гледа умно. "Подкрепа " не е това,което беше , а "АХА" не зная кои са, признавам.Май че Стефан Димитров им гледаше сеира.
    • 5
      Ми
      митко
      5 -3
      21:37, 12 окт 2019
      мамин пак си прави пиар
    • 6
      Дж
      Джо
      2 -2
      20:56, 13 окт 2019
      Е да , ама половин милион такса за тръба , която са ти подарили - как да го разбера ?!!
    • 7
      Ив
      Иван Боев гея
      11 -4
      21:52, 13 окт 2019
      Ако имате мега голям бизнес, но искате той да стане среден или малък то тогава поканете мениджмънта на "Неохим" АД. За нищо няма да се притеснявате, те ще си дойдат с фирмите (доставчици, строители и проектанти) и всичко което си трябва. Накрая може и да фалирате без да се усетите ...............
    • 8
      Дг
      Дград
      4 -4
      09:53, 14 окт 2019
      Истината:
      Парите са изпрани. Чао Димитровград!
    • 9
      Ид
      Ид
      4 -2
      10:03, 14 окт 2019
      След 30 години като съборят и изринат площадките на ХимКомбината и ТЕЦа (и АЕС Гълъбово/Брикел) местните жители ще теглят бремето от почистване замърсената почва и околна среда. Чрез по-високи данъци например. Да затварят сега и да се приключва по-скоро! Струва ми се май, че учениците водени от Грета Тюнберг ще задвижат нещата преди подкупните ни местни политици!
      • Ол
        Олег
        1 -2
        22:31, 14 окт 2019
        Кво ще ядат хората в тоя град бе еколог? Циганите ще идат в Язаки, а другите ще си гризат дупаки!
    • 10
      Ид
      Ид
      1 0
      14:46, 15 окт 2019
      То и Язаки заминава.
      Остава пътя за Германия, Испания, Англия.
      Това е.

    Още новини

    Последни новини