Никола Чанев: За новата детска градина във Възрожденци

Строителството на нова детска градина с училище в северната част на Възрожденци е започнало години преди аз да се появя на бял свят. Нямало ги е още лъскавите модерни блокове, които днес никнат като гъби, но вече е било ясно, че огромният квартал се задъхва с едно единствено учебно заведение за малки и големи. И че родители и деца имат нужда от второ. Превъртаме лентата над тридесет години напред. На север от Новия мост във Възрожденци продължава да няма ни училище, ни детска градина. В същото време започналият преди десетилетия строеж е оставен да се руши и за него се „грижат“ само четирите годишни времена и вандалите.

В своята предизборна програма аз поех малко на брой, но за сметка на това конкретни ангажименти. И едно от тях е нова детска градина във Възрожденци.

Възможно ли е останките от стария проект да ни помогнат в това начинание? И какво трябва да се направи, ако искаме да го възкресим?

На пръв поглед останките изглеждат страховито. Стърчат арматурни железа, фасадите от тухли са оголени, окрадена е електрическата инсталация. В едно от помещенията е поникнала смокиня, която компрометира плочата на Кота 0. Оставен е свободен достъп за хора и животни и е цяло чудо, че не се е стигнало до сериозен инцидент. Парцелът, предвиден за двор в имота, е буренясал. Обаче. Обаче старите, но излети по най-висок стандарт плочи, продължават да стоят солидно. Потенциалът на изоставения проект е все така видим, стига да имаш желание да го видиш.

Когато стана кмет незабавно ще поискам техническо обследване на строежа, действителното му състояние и неговата годност. Това включва състояние на плочите и носещите колони. Реалните показатели ще се снемат от специализирана лаборатория и на базата на резултатите ще бъде изготвено конструктивно становище от инженер-конструктор с пълна проектантска правоспособност от Камарата на инженерите по инвестиционно проектиране. Във всеки момент от обследването гражданите ще имат достъп до пълната информация за процеса.

На база на това конструктивно становище ще се направи финансов разчет за завършването на проекта, в зависимост от степента на износване на бетона. А ако има и най-малкото съмнение, че постройката е безвъзвратно увредена, веднага ще се пристъпи към пълното й разрушаване, за да започнем да строим наново на същото място.

Защото трябва да признаем, че мястото е чудесно подбрано. До него има оставено място за улица, така че достъпът няма да е проблем. Пешеходният мост /така наречената пасарелка/ към парк Арпезос - Север, а оттам и към центъра на града, е в непосредствена близост. Проектът предвижда просторна столова, а когато дворът се облагороди, децата ни ще имат и достатъчно място за игри на открито.

Ето това е едно от малкото ми, но напълно конкретни и изпълними ангажименти, които ще направят живота в Кърджали по-лесен, по-удобен и по-сигурен.

Никола Чанев,кандидат за кмет на Община Кърджали,издигнат от ПП ГЕРБ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Още новини

Последни новини