Мост на Леонардо да Винчи издържа тестовете 500 години по-късно

Знаем, че Леонардо да Вични е бил гений, изпреварил времето си, но дори и той едва ли е можел да предположи, че съвременните инженери ще се дивят на творенията му цели 500 години по-късно. Инженери от Масачузетския технологичен институт анализирали мост, проектиран от да Винчи през 1502. Предназначен за Султан Баязид II, владетел на Османската империя, огромният мост трябвало да свърже Истанбул със съседния град Галата.

В крайна сметка проектът на да Винчи не бил използван, но екип от университета старателно моделирал дизайна и установил, че е жизнеспособен от структурна гледна точка – истински подвиг, като се има предвид, че щял да бъде най-дългия мост в света по онова време.

Разчитайки на оцелели документи и познанията си за строителните материали и методи в онези години, учените открили, че 280-метровият мост би останал стабилен.

Инженерите изработили макет в мащаб 1:500, за да го подложат на тестове. В крайна сметка моделът се оказал с дължина 81 см.

Една от най-впечатляващите характеристики на моста е, че не са предвидени никакви крепежни елементи или хоросан за съединяване на блоковете.

Мостът разчита единствено на компресия.

Вместо да следва съвременните тенденции при мостовете с полукръгли сводове, за които биха били нужни множество колони по цялото протежение – да Винчи заложил на една-единствена огромна арка.

Тя трябвало да е достатъчно голяма, за да позволи на лодките да преминават под нея, докато същевременно трябвало и да е достатъчно издържлива, особено на странични движения. За да противодейства на тези движения, да Винчи предвидил поставянето на подпори от двата края на моста

Да Винчи добавил и допълнителни стабилизиращи средства срещу земетресения, които често удряли региона. Тестовете с макета доказали, че те също биха сработили идеално.

Материалите и строителните методи в наши дни означават, че сега съществуват по-добри дизайни, но инженерингът на моста на да Винчи подчертава гениалността му.

Макетът бил разработен на база малка скица, открита в записките на да Винчи, но никой не знае колко време е отнело на учения да я направи. Възможно е изключително интелигентният дизайн да е резултат от едва няколкоминутна работа.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини