Разкриха произхода на мистериозна кристална пещера в Испания

Ако пътувате до покрайнините на испанския град Пулпи, ще откриете изоставена сребърна мина. Спуснете се на 50 метра дълбочина и ще се озовете в странна, блещукаща стая, която не прилича на нищо друго по света.

Тя представлява яйцевидна пещера, обсипана с назъбени брилянти – стърчащи от стените, подобно на зъби в драконова уста.

Що се отнася до геодите, Пулпи е гигант –една от най-големите познати ни до момента геоди в света.

От гледна точка на пещерите, тази минава за малка, но все пак е достатъчно голяма да побере няколко души наведнъж.

По света съществуват и други кристални пещери, най-известната от които Наика в Мексико, но как са се образували?

В случая с Пулпи – открита преди 20 години, геохимичният произход на геодата до голяма степен остава неизвестен, но пейзажът е още по-мистериозен.

Разкриването на произхода на кристалите е трудна задача, защото за разлика от Наика, където хидротермалната система е все още активна, пещерата Пулпи представлява вкаменелост.

Учените се опитали да възстановят геоложката история на кухината, анализирайки проби от минералите и геохимичната среда, освен това картографирали в детайли геоложката структура на мината, обграждаща кристалната камера.

Според тях гипосовите кристали (селенити) нарастват посредством самозахранващ се механизъм, благодарение на постоянната доставка на сол в резултат на разтварянето на анхидрита.

Този процес, състоящ се при температура от около 20 °C, бил ускорен от термодинамично явление, наречено зреене на Оствалд, наред с температурните колебания, но които била изложена кухината, намираща се на сравнително малка дълбочина в мината.

Мистерия си остава кога точно се е състояло образуването на кристалите.

Заради изключителната им чистота, която ви позволява да гледате през тях, датировката им е трудна, макар екипът да има няколко идеи.

Учените смятат, че са се образували след пресъхването на Средиземно море преди около 5.6 милиона години.

Вероятно са на по-малко от 2 милиона години, но на повече от 60 000 години, защото това е възрастта на карбонатната кора, покриваща един от големите гипсови кристали.

Междувременно испанските власти отвориха пещерата Пулпи за посетители по-рано през годината.

“Да попаднеш между огромните кристали е невероятно усещане”, казва изследователят Хавиер Гарсиа-Гинеа, който открил кухината.

“Когато бях малък си мечтаех да летя, но не и да се окажа в пещера, цялата покрита с прозрачни кристали”.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини