Напускаме ЕС след две седмици, обяви правителството в Лондон

За британското правителство продължава да бъде водещ сценарий напускането на Европейския съюз в нощта на 31 октомври. Сред другите приоритети в откритата днес сесия на парламента са увеличаване разходите за полиция, образование и здравеопазване в навечерието на очакваните от всички предсрочни общи избори.

Законодателната програма се съдържа в речта на кралица Елизабет Втора, която тя произнесе днес пред общо заседание на двете камари на парламента и представители на елита на страната.

Годишното обръщение на монарха на практика се съставя от правителството и очертава плановете му за следващите 12 месеца. В конкретния случай повечето от съдържанието едва ли ще бъде реализирано според сегашните планове, тъй като ще има Камара на общините с нов състав след предсрочните избори. Но приоритетите поне дават представа за посоката, в която мисли и ще води кампанията си управляващата Консервативна партия, разполагаща в момента със солидна преднина по популярност сред избирателите от близо 15 пункта пред опонентите си.

Ето основните моменти:

Брекзит - напускане на 31 октомври, но и "продължаваща ангажираност със сделка с ЕС и преговори за амбициозни бъдещи отношения на базата на свободната търговия и приятелското сътрудничество". Лондон има намерение за премахне "предпазната мрежа" за двете Ирландии и да въведе нови мерки, които да гарантират, че твърда граница между тях няма да има. Планът сега се обсъжда интензивно в Брюксел, но представители на ЕС са на мнение, че тази седмица едва ли ще се стигне до споразумение.

Имиграция - в предложенията се предвижда "край на свободното движение в британското право, за да се гарантира, че до 2021 г. правителството може да въведе нова точкова имиграционна система". Европейските граждани, пристигнали след януари 2021 г., ще бъдат обект на същия контрол, на какъвто се подлагат и гражданите на трети страни. Целта е "правителството да създаде единна глобална имиграционна система, базирана на умения".

Околна среда - за пръв път принципи за опазване на околната среда ще бъдат вкарани в британското право. Новите закони ще предвиждат задължителни цели за опазване на природата, а нов независим регулатор ще оценява политиките в тази област.

Националната здравна служба – ще получи 33.9 млрд. лири увеличение в бюджета си до 2023-2024 г. Недостатъчното финансиране на държавното здравеопазване бе основен аргумент на активистите за Брекзит. Кампанията Vote Leave бе платила за реклами по автобусите, на които пишеше "Плащаме на ЕС 350 млн. лири седмично, нека вместо това финансираме НЗС!".

Финансови услуги – целта на новите планове на правителството е Великобритания да остане международен финансов център, като "засили" конкурентоспособността, но без да подкопава "водещите световни регулаторни стандарти".

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини