Никола Чанев: Кърджали е мръсен град, има проблеми с боклука

Кърджали е мръсен град. Това не е предизборно твърдение. Това е факт, около който отдавна съществува надпартийно съгласие. Фирмата, която печели от години обществените поръчки за сметосъбиране и сметоизвозване не осигурява на гражданите на Кърджали качествена услуга. От друга страна, всички знаем, че кметът не е редовен платец по задълженията към тази фирма, въпреки че всички ние чинно си плащаме такса смет. Получава се както в стария виц - той ги лъже, че им плаща, те ни лъжат нас, че чистят.

Каква е ситуацията в момента. Общината има натрупани дългове към фирмата за почистване от 11 милиона лева. Този дълг е прехвърлен като цесия към Де Банк и предстои да се изплаща /главница плюс съответните лихви/ на годишна база от 1,4 млн. лева. Тази година инж. Хасан Азис подписа нов договор със старата фирма на стойност 30 млн. лева за пет години, или по 6 млн. на година. Една скоба - сумата беше определена субективно от Азис. Интересно, дали е спазил задължителната процедура от Закона за обществените поръчки да определи прогнозната пазарна стойност на услугата чрез пазарни проучвания и консултации. Като съберем плащанията по цесията и 6 милиона задължение към фирмата, виждаме, че Кърджали трябва да плаща за чистота по 7,4 милиона лева на година. В същото време средногодишно от местни такси смет Общината събира по 4,3 милиона. Това означава едно единствено нещо: че кметът е заложил 40% увеличение на местните данъци и такси, за да може да изпълни ангажимента си по този договор.

Какво ще направим ние?

На първо място, ще спрем съвършено безконтролното отчитане на несвършена работа. Ще пресечем порочната практика в Общината да се подписват на сляпо всички документи на фирмата по сметосъбиране. Същото ще се отнася и за селските кметове. Там боклукчийски камиони ходят веднъж на два месеца, но се отчита с документи, че минават всяка седмица.

Ще поставим GPS устройства на боклукчийските камиони, за да сме сигурни, че Общината плаща за реално извършени курсове. Ще завишим контрола по претегляне и замерване на количествата отпадъци, превозвани реално до депото.

Ще започнем активни преговори с почистващата фирма, за да се постигне оптимално съотношение между цена и качество.

И не на последно място - ще започнем разчистване на незаконните сметища. А на селата ще бъдат предоставени достатъчно на брой контейнери за боклук, които ще бъдат редовно изпразвани, за да не ходят хората от немай къде да си хвърлят боклука по дерета и в реки, от които после пият вода.

Никола Чанев,кандидат за кмет на община Кърджали, издигнат от ПП ГЕРБ


Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Още новини

Последни новини