Кандидатът за кмет от ГЕРБ Николай Мелемов проведе среща с бизнеса в Смолян

Изображение 1 от 3

    Общината има имоти и сгради с отпаднала необходимост. Готов съм веднага след изборите да проведем среща между новосформирания Общински съвет и бизнеса. На тази среща ще предложа принципно общинските имоти да бъдат предлагани на минимални цени. Реалната им цена ще се постига на съответния търг или конкурс, заяви кандидатът за кмет на ГЕРБ Николай Мелемов на среща с представители на местния бизнес снощи.

    В нея участваха депутатите д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев, както и областният управител Недялко Славов. Пред бизнеса се представиха общинските съветници Тодор Митов, Екатерина Гаджева, Мария Семерджиева, Андриян Петров.

    Мелемов обясни, че с общинското имущество се разпорежда в ОбС по предложение на кмета, а обектите се обявяват на търг или конкурс. Всеки имот по думите му може да постигне своята реална цена при продажба. Той съобщи още, че на общината са прехвърлени имоти от Министерството на образованието в Смолян и от Министерството на отбраната в местността Забатско, вторият от който е подходящ за бизнес.

    „Аз много добре съзнавам, че механизмите на една община не са толкова сериозни за помощ на бизнеса, колкото би ми се искало. Диалогът обаче е много важен между нас. Затова тази среща е в такъв състав, за да бъдем близо до нашите съграждани, до бизнеса, за да решаваме адекватно възникващите проблеми“, посочи кандидат-кметът. Предвид, че ГЕРБ е доста години управляваща партия на национално и местно ниво той подчерта, че с екипа си поемат само ангажименти, които могат да изпълнят.

    „Наистина общината беше в тежко финансово състояние. Заварихме над 23 млн. лв. задължения и за тези 8 г. стопихме повече от 10 милиона. Дългът на общината сега е 13 млн. лв. От тях 3 млн. лв. е безлихвен кредит от държавата, който ще върнем тогава, когато общината постигне очаквания растеж. Към ПУДООС имаме също безлихвен кредит. 3,5 промила е таксата за смет, една от най-ниските в страната. Говори се, че общината плаща страшно много пари за сметосъбиране – над 4 млн. лв. Не е така. Годишно този разход е между 1,8 и 2 млн. лв. В първата година от управлението имахме неразплатени фактури от 2003-та година. Сега нямаме фактури от преди три месеца. Не сме теглили нови кредити, единствено облигационния, с който рефинансирахме наследения заем от предишното управление. Не сме натрупали нови задължения, които да са в тежест на смолянчани. На фона на всичко това сме изпълнили множество обекти. Това е едно от нещата, с които се гордея. Всеки от нас ще си остане такъв, какъвто го познавате. Не сме се променили“, каза Мелемов.

    „С издигането на кандидатурата на Николай Мелемов ние предлагаме приемственост, последователност, стабилност и надграждане. За толкова години управление сме показали, че можем да носим отговорност. От друга страна сме отворени да чуем мненията, упреците и предложенията на всеки“, заяви д-р Дариткова, която е председател на парламентарната група на ГЕРБ и общински ръководител на партийната структура в Смолян.

    Според областния управител Недялко Славов сравнението между Смолян и община Мадан не е уместно, защото тя е бенефициент по Програмата за развитие на селските райони и може да решава инфраструктурни проблеми както в града, така и в селата. Смолян обаче е избираема само по Оперативна програма „Региони в растеж“, от където не се финансират селски проекти.

    „Нашият стремеж е тази несправедливост да бъде преодоляна. В следващия програмен период Смолян ще има възможност за инвестиции в инфраструктурата и в града, и в селата, а и бизнесът да се възползва от европейските средства. Ще постигнем условия за по-активна регионална политика, която ще се усети от по-предприемчивите хора“, обобщи Славов.

    Той изтъкна колко добро е било взаимодействието между областната администрация и община Смолян в предходните години. Като добри примери за това той посочи изпълнението на околовръстния път и проекта за втори воден цикъл на Смолян.

    Попитан за ГКПП Рудозем – Ксанти, той каза, че поръчките са финализирани и всички договори са подписани.

    „До края на годината ще бъде осигурено необходимото дофинансиране от държавата. Държа да подчертая, че не изоставаме от гърците. Напротив, вървим успоредно и това беше желанието на нашата страна, защото имам достатъчно негативен опит. Очакванията са, че в края на следващата година ще бъде възможно отварянето на ГКПП-то. Тук е важно обаче и какво се случва след това, как отворената връзка Пловдив-Смолян-Ксанти ще допринесе за бизнеса“, каза Славов.

    Представителите на местния бизнес поставиха своите въпроси, касаещи отговорности както на общинско, така също на регионално и национално ниво. Направено бе предложение за още една браншова среща – с членовете на Камарата на строителите в Смолян.

    КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСЪТПЛЕНИЕ!

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Още новини

    Последни новини