13 °C

Пучдемон се предаде на властите в Белгия

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон отказа да бъде предаден на Испания, съобщава "Ел Паис".

Днес той се яви пред белгийския съд почти две години, след като потърси убежище в страната, за да получи европейска заповед за арест, издадена спрямо него от Испанския върховен съд.

Пучдемон заяви, че не желае да бъде предаден на Испания и беше освободен без гаранция, но с някои предпазни мерки - той е задължен да съобщи адреса, който обитава, да предоставя информация за дейностите си, да бъде постоянно на разположение на съдебните власти и да иска разрешение от тях, в случай че желае да напусне страната. Същите мерки вече му бяха наложени и при първата европейска заповед за арест.

На 14 октомври Испанският върховен съд издаде нова европейска и международна заповед за задържане спрямо бившия каталунски лидер заради размирици и разхищаване на публични средства. С такива присъди се сдобиха и още деветима от каталунските лидери, отговорни за неуспешния опит за обявяване на независимост на Каталуния.

Богатият североизточен регион е разтърсен от протести през последните дни, след като Върховният съд осъди деветимата сепаратистки лидери заради референдума през 2017 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Но
    ноком
    0 0
    21:21, 19 окт 2019
    И това е една от съществените разлики между Белгия и България?
    Но млъкни сърце,
    няма да загине и тоя юнак!
  • 2
    Bl
    Blessings
    0 0
    08:55, 20 окт 2019
    Пучи Демон. Бахти името!
  • 3
    ..
    ...
    0 0
    16:02, 20 окт 2019
    Мистър Глупак Свят 2017. Вярва, че независимост се обявява с референдум?? 😂
Последни новини