5-годишна цигуларка подреди реда на участие в конкурса ”Проф. Недялка Симеонова"

    Най-малката участничка в тазгодишното издание на  Международния конкурс за млади цигулари на името на  Проф. Недялка Симеонова-5 -годишната Тереза Терзийска изтегли жребия за подреждането на музикантите. 
    Церемонията се проведе днес по обяд в театъра. 
     
    Тереза е родена през 2014 година и вече е има награди от конкурси.  Тя е носителка на 2-ра награда от 14-ия Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти-Перник 2019, както и на първата награда от националния музикален конкурс „Милчо Петров“ за 2018 и 2019 година.  В конкурса участва и сестрата на Тереза-8-годишната Петра Терзийска.
     
    Успех на участниците пожелаха вр.и.д. кмет на Хасково Велин Балкански и председателят на журито проф. Стефан Камиларов, преподавател по цигулка в Университета по музика и сценични изкуства във Виена.
    В журиращия състав са още проф. Галина Буйновски - преподавател в музикален лицей „Чиприян Порумбеску” от Кишинев и заслужил артист на Република Молдова, Мила Георгиева - концертмайстор на Симфоничния оркестър на радио Щутгарт, Мичо Димитров - концертмайстор на Оркестъра на Държавна опера –Пловдив, Румен Джуров - държавен експерт в Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование “ към Министерство на културата.
     
    В Конкурса за млади музиканти се включват тази година  рекорден брой -35 цигулари.
    Участниците са разпределени в четири възрастови групи. Те са представители на  от 6 държави: Молдова, Русия, Холандия, Словакия, Сърбия и България. 
     
    Конкурсът се провежда на 18-ти и 19-ти октомври в рамките на  44-тото издание на Музикални дни "Проф. Недялка Симеонова". 
     
    Общият награден фонд, който Община Хасково дава на участниците е 6 900 лв., разпределен между четирите възрастови групи.
     
    На 20 октомври от 16 ч. ще се състои  Церемония по награждаване  и галаконцерт на лауреатите.
     Haskovo.net
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини