Подгониха разобличаващ филм за пране на пари на Netflix

Само броени дни преди Laundromat да се появи в Netflix, адвокатите, чийто персонажи са представени във филма, заведоха дело за клевета срещу стриймниг компанията в опит да предотвратят излизането на филма.

Филмът с режисьор Стивън Содърбърг разказва историята на вдовица (в ролята Мерил Стрийп), тръгнала по следите на застрахователна измама. Разследването я отвежда до адвокатската кантора “Мосак Фонсека“ в Панама сити. Както може би си спомняте, от компанията изтекоха 2,6 терабайта информация, което предизвика скандала с т.нар. Panama Papers. Това беше един от най-големите „течове“ на данни в историята, който разкри мрежа за укриване на данъци в офшорки от супер богаташи и политически лидери, включително руския президент Владимир Путин.

Съдружниците на фирмата Юрген Мосак и Рамон Фонсека, изиграни от Гари Олдман и Антонио Бандерас, разкриват, че Laundromat ги представя като "безмилостни адвокати, които участват в пране на пари, укриване на данъци, подкуп и или друго престъпно поведение", съобщава The Guardian. Те се опасяват, че филмът може да попречи на съдебния процес в Панама, както и на воденото от ФБР разследване в САЩ. Двамата искат съдът да попречи на излъчването на филма.

Но изглежда малко късно за това. Документите в съда бяха подадени във вторник. Филмът вече бе показан на филмовите фестивали във Венеция и Торонто, а в петък ще бъде световната му премиера.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини