Над 1000 полицаи ще следят за обществения ред в деня на изборите в Пловдивско

"Бюлетините и изборните книжа са поставени под постоянно полицейско наблюдение и охрана. Физическа охрана е осигурена за всички 1003 избирателни секции в 426 изборни места в Пловдивс и областта." Това оповестиха пред медиите зам.-директорът на Областната дирекция на МВР комисар Димитър Събчев и началникът на отдел “Охранителна полиция” комисар Венелин Младенов.

Създаден е временен оперативен щаб за проверка на сигнали за нарушения и злоупотреби с избирателните права, като по етапен ред се уведомява ръководството на МВР и прокуратурата. Организирано е и взаимодействието с ОИК за своевременен обмен на информация и реакция.

По разпореждане на директора ст. комисар Йордан Рогачев от седмица в определени квартали на населените места денонощно дежурят допълнителни полицейски патрули. На 27 октомври присъствието на униформени и цивилни служители там ще бъде засилено, като ще се следи както за спазването на обществения ред, така и за евентуални нередности, свързани с изборите.

В изборния ден полицейските служители ще изпълняват задачи по обезпечаване на реда и безопасността на движението. Предвид мерките за сигурност и съгласно Изборния кодекс, в изборните помещения няма да бъдат допускани лица, които накърняват добрите нрави, както и носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите, в нетрезво състояние или употребили упойващи вещества. На всяко закононарушение ще се реагира незабавно.

След приключване на изборния ден е създадена организация за охрана на изборните материали и членовете на секционните избирателни комисии при придвижването им от изборните места до ОИК, която в Пловдив се помещава в Международния панаир. В тази връзка, от 19:00 ч. на 27 октомври до приключване на дейността на ОИК, се въвежда временно ограничение на движението и се забранява спиране и паркиране на МПС по бул. “България –юг”, в участъка от бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” до мост “Адата”.

В МВР вече функционира и ще остане отворена до 4 октомври денонощна телефонна линия за сигнали, свързани с нарушения на Изборния кодекс при подготовка и произвеждането на изборите – 02/9822232. За целта може да бъде използван и e-mail izbor@mvr.bg.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини