Изборните битки. Преглед на печата

Местните избори безапелационно са водещата тема на вестниците в понеделник.

"ГЕРБ губи позиции в сравнение с местните избори преди четири години, но не драматично. БСП пък е във възход, но също без особено впечатляващи резултати - това сочат първите резултати на социологическите агенции, като потвърждават предварителните очаквания от осмите редовни избори за местна власт след промените в България. В тях за доверието на избирателите се състезаваха малко над 36 хил. кандидати за кметове и общински съветници. Данните до този момент не са представителни, тъй като са за около половината от областните градове в страната - тези, в които социологическите агенции са избрали да правят анкети на изхода на избирателните секции и паралелно преброяване след това. Дотук ГЕРБ изглежда печели 5 областни града още на първия тур, а в още седем отива на балотаж, като сред тях е столицата, където втори тур не е имало от 14 години, когато премиерът Бойко Борисов спечели за първи път кметското място и така отвори път за три последователни управленски мандата на партията си... Министър-председателят разтълкува резултатите като "безапелационна победа" на партията си, докато основната опозиционна партия - БСП обяви завръщането си в местната власт. "Демократична България" и ДПС запазиха пълно мълчание в изборната нощ." - в. "Дневник".

"Аз мисля, че десните, демократичните хора, са мислещи. Ако мислят, че тези кукувици са промяната, че тези костинбродски афери, ще донесат промяна, да са им честити." Това каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос дали ще се обърне към десните за подкрепа на балотажа в София и ще ги призове да застанат зад кандидатурата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Макар да не заяви директно, че иска подкрепа от десните партии, Борисов неколкократно апелира за това те сами да се замислят какво искат. И повтори: "Дали е по-добре костинбродската афера да я правят за кмет". (Бел.ред. - т.нар. костинбродска афера е от деня за размисъл на парламентарните избори през 2013 г. Тогавашният изпълнителен директор на TV7 Николай Бареков в пряко предаване пред печатницата в Костинброд обяви, че се готви фалшификация на вота, като за целта са отпечатани допълнително 400 хил. бюлетини. Сигнал за подготвяната фалшификация бе внесен в прокуратурата от тогавашния депутат от БСП Мая Манолова, сега кандидат за кмет на София, а подсъдимият в последвалото дело бивш главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков бе оправдан от съда.) Премиерът заяви, че винаги е бил демократ по душа и вярва в инстинкта на хората. Призова ги да си спомнят времената назад, като посочи и проблемите с боклука на София." - в. "Дневник".

"Да благодаря на всички софиянци, които подкрепиха моята кандидатура, благодарим за доверието, за мен това означава много голяма отговорност. Това заяви кандидатът за кмет на столицата Йорданка Фандъкова, която печели първия тур пред Мая Манолова.Фандъкова изрази увереност, че софиянци са показали, че имат вярната преценка и желаят развитието на София да продължи. Искам да благодаря и на хората, които застанаха заедно с мен в тази кампания и които имат желанието да работят за София. По думите й е важно в Столичния общински съвет да има прозрачност, което да гарантира развитието на бъдещи проекти."Надявам се, че и следващата неделя софиянци ще излязат да гласуват, защото този избор е важен. Заставаме с конкретни решения и проекти", призова тя. Фандъкова каза, че е готова за разговори с всички десни кандидати, защото софиянци са показали, че има добри и прагматични решения в техните програми..." - в. "Труд".

"Пробивът е направен - София отива на балотаж след 14 г. Направиха го гражданите. Това, което за 15 г. не можаха партиите, го направиха гражданите. Това заяви гражданският кандидат за кмет Мая Манолова в изявление от изборната си шатра пред НДК. Благодаря на всички, които излязоха да гласуват. Които гласуваха за промяната, за мен. Благодаря за усилията, за вярата, за смелостта. Днес София показа, че иска промяна, каза Манолова." - в. "24 часа".

"Обрат в Пловдив. Стана ясно, че на балотажа отиват кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров, който води с 33 % и претендентът на ВМРО и НФСБ Славчо Атанасов. Данните от паралелното преброяване на Алфа Рисърч сочат, че той изпреварва Дани Каназирева, за която екзитполът сочеше, че е втора. Славчо Атанасов води с около 7 % пред Каназирева, коментира шефката на Алфа Рисърч Боряна Димитрова." - в. "Стандарт".

"ДПС взе от раз традиционните си общини Кърджали, Кирково и Крумовград. Всеки ден се доказваме пред вас, каза Хасан Азис на хората, който го приветстваха,след като стана ясно, че печели петия си мандат. Нов управленски мандат спечелиха още Румен Пехливанов в Рудозем, Шинаси Сюлейман в Кирково и Себихан Мехмед. Подкрепата за тях е една от най-високите в страната. Пехливанов е над 65%. Сюлейман ще продължи да управлява с над 65 % подкрепа. Себихан Мехмед отново спечели изборите за кмет на община Крумовград. Подкрепата за нея е над 65 %." - в. "Стандарт".

"Не ни очаква политическа криза. Тези избори затвърждават политическото статукво, но го затвърждават като статукво, което страда от липса на алтернатива, а такава липса води до застой, коментира в изборното студио на БНТ политологът Огнян Минчев. Оттук нататък можем да очакваме една стабилност в рамките на останалата част от мандата на настоящето управление, но проблемите на политическото управление на България ще се задълбочават, прогнозира Минчев. Особено в Пловдив и в София резултатите говорят, че страната е пред промяна, но същевременно не можа да става и дума за политическа криза и ГЕРБ прави достатъчно, за да си осигури спокойна година, а може би и до края на мандата - ако не се случи нещо ново, коментира социологът Андрей Райчев. Той акцентира и върху изключително убедителното, по думите му, представяне на младежите от "Спаси София". Така или иначе това показва също нещо ново в обществото - някакво нетърпение, нежелание, коментира Райчев." - в. "24 часа".

Задочният словесен дуел между премиера и президента по избора на главен прокурор също е сред тематичните акценти.

"При гласуването си тази сутрин държавният глава посочи Борисов като основен отговорник за безалтернативната кандидатура на Гешев. "Това е пореден опит на Борисов да прехвърли неговата отговорност върху някой друг. Всички знаят много добре, че не президентът номинира и избира главен прокурор, а ВСС. И точно във ВСС Борисов има огромно влияние в лицето на парламентарната квота в съвета, която е от неговото парламентарно мнозинство. И си спомняте, че премиерът не се стеснява да подменя председателя на парламента, но избяга от публична отговорност за гласа на хората, които той изпрати във ВСС. Той избяга от отговорности в лицето на своя министър на правосъдието, който имаше правото и задължението по закон да издигне втори кандидат, за да има реално състезание", коментира Радев, цитиран от БГНЕС..." - в. "Сега".

"Премиерът Бойко Борисов обвини президента Румен Радев, че в изборния ден е агитирал в полза на БСП и ДПС. Изказването му дойде, след като гласува в родния си град Банкя. То беше в отговор на думите на държавния глава по-рано днес, който обяви, че Борисов е избягал от отговорност, като не е издигнал друг кандидат за поста главен прокурор и така единственият борещ се за поста Иван Гешев беше гласуван в четвъртък от Висшия съдебен съвет... Според премиера изказването на държавния глава е предизборна агитация, която подвежда избирателите. По думите му ВСС се състои от 24 човека, като от тях 11 са от парламентарната квота. "От тези 11 трима са от ГЕРБ, трима от БСП и двама от ДПС. Последните две партии подкрепиха Радев на изборите", добави Борисов. "Когато говориш неистини, това е тежко нарушение на закона. Така той (бел. ред. Румен Радев) агитира избирателя. Той има по-голяма квота във ВСС от мен и прехвърли много тънко и йезуитски топката върху мен. Просто не искам да агитира за БСП и ДПС, защото това е внушение", уточни премиерът. Той допълни, че правосъдният министър Данаил Кирилов е един от най-старите членове на ГЕРБ и ако е дал предложение за главен прокурор, е щяло да се говори, че това е партиен кандидат. Борисов призова Радев "когато говори за върховенство на закона, да го спазва"... Той коментира и думите на президента, че няма да се подаде на натиск от нито една страна, когато трябва да реши дали да подпише указа за назначаването на Гешев за главен прокурор. "Някой го натискал? Ами, да каже кой го натиска. От мене не е със сигурност, защото нямам достъп до него. Това за натиска ще го развием. Много интересно кой натиска държавния глава да прави или да не прави каквото и да е", заяви Борисов..." - в. "Дневник".

"Сигурен съм че президентът ще спази Конституцията по отношение на произнасянето за избора на Иван Гешев за главен прокурор, заяви Борислав Цеков, експерт по конституционно право, по Нова телевизия. Много неправилно се интерпретира, че президентът може да бави много решението си, защото няма записан срок, каза още Цеков и Добави: Щом няма срок, това означава веднага. Нямам предвид на мига, а разумен срок, в който да има възможност за обмисляне. Смятам, че разумно е да се изчака да минат изборите, в случая и балотажа, и би трябвало да очакваме произнасяне от Радев, каза още Цеков. Той заяви, че процедурата по избора е показала висок стандарт на прозрачност и не очаква конституционна криза, каза Цеков." - в. "Стандарт".

Вестниците съобщават също и за първата белодробна трансплантация у нас.

"За първи път в България е извършена белодробна трансплантация, съобщи здравното министерство. Направена е от екип на болница "Лозенец", ръководен от д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер и проф. д-р Любомир Спасов. Трансплантацията е започнала към 22.30 на 26 октомври 2019 г. и приключила към 4.30 часа. През цялото време министър Ананиев е получавал информация за хода й. Реципиент е 70-годишен мъж с крайна степен на белодробна недостатъчност поради белодробна фиброза. В момента пациентът се намира в реанимация..." - в. "Сега".

"По информация на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" в момента чакащите у нас за белодробна трансплантация са 19. За тях единствената алтернатива досега беше операция в Австрия, където трансплантациите се възобновиха след 2-годишно прекъсване. Припомняме, че 28-годишната Илияна Христова беше успешно трансплантирана с бял дроб в началото на август в Университетската клиника във Виена. Тази година и наши специалисти започнаха обучение в болницата във Виена. Прогнозите бяха първата белодробна трансплантация у нас да бъде извършена през 2021 година в УМБАЛ "Света Екатерина" - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини